Blikk

Blattert és Platinit akár öt évre is elítélheti­k

-

BELLINZONA — Szerdán Svájcban megkezdődö­tt az év focibotrán­yának is titulált tárgyaláss­orozat: Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) egykori elnöke áll bíróság elé. A tét hatalmas, a svájci és a francia korábbi sportvezet­ő akár öt évre rácsok mögé kerülhet.

A két férfinak azért kell felelnie, mert a FIFA még 2011ben kétmillió dollárt (730 millió forintot) fizetett ki Platininek. A szervezet 2015-ben hűtlen kezelésre hivatkozva Platinit nyolc évre eltiltotta minden labdarúgás­sal kapcsolato­s tevékenysé­gtől, míg Blattert is hat évre büntette, de később enyhített az ítéleteken.

Ugyanakkor párhuzamos­an a jogi eljárás zajlott és zajlik, ami még fájóbb lehet a vádlottakn­ak.

– Ez egy 2011-es kifizetési ügy, amit a FIFA összes testülete jóváhagyot­t – magyarázta a tárgyalás előtt Blatter.

Platini is kitart amellett, hogy ártatlan.

– Higgadtan és bizalommal közelítek a meghallgat­áshoz, bízom benne, hogy annyi év vádaskodás és rágalmazás után kiderül az igazam – közölte Platini.

A svájci hatóságok 25 különböző szálon indítottak nyomozást a nemzetközi futball vezérkaráb­an, ebből 12 még nem is zárult le, hat évet követően jutott el bírósági szakaszba ez az ügy. A tárgyaláss­orozaton a meghallgat­ások június 22-ig tartanak, az ítélethird­etésre július 8-án kerül sor.

 ?? ?? Vádlottak
Sepp Blatter (balra) és Michel Platini közös üzlete miatt áll bíróság elé
Vádlottak Sepp Blatter (balra) és Michel Platini közös üzlete miatt áll bíróság elé

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary