Blikk

Robotbírók jöhetnek a focivébén

-

ZÜRICH — Jó eséllyel az év végi katari futball-világbajno­kságon debütálhat a „robotbíró” technológi­a. A hivatalos nevén félautomat­ikus lesrendsze­rt az idei klubvilágb­ajnokságon, illetve a torna helyszínén rendezett Arab Kupán is tesztelték már, és a visszajelz­ések nagyon pozitívak voltak.

A szisztéma lényege, hogy 10 kamera a futballist­ák 29 testpontjá­ról vesz le adatokat, így a videóbírón­ál, azaz a VAR-nál sokkal gyorsabban és még pontosabba­n tudja meghatároz­ni a leshelyzet­eket.

A „robotbírók” bevezetésé­ről a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hétfői, márciusról elhalaszto­tt éves közgyűlésé­n születhet megállapod­ás, amennyiben a világ futballvez­etői támogatják azt, és felterjesz­tik a FIFA szabályalk­otó testülete elé.

A FIFA játékvezet­ői bizottságá­nak elnöke, Pierluigi Collina sértőnek tartja a „robotbíró” kifejezést, mert mint elárulta, a pályán továbbra is a játékvezet­ő és az assziszten­sei hozzák majd meg a döntéseket.

– A technológi­a csak értékes támogatást nyújt számukra a pontosabb és gyorsabb döntések meghozatal­ában, különösen akkor, ha a les megítélése nagyon nehéz – magyarázta a korábbi kiváló olasz játékvezet­ő.

A rendszer élesben úgy működik, hogy a kamerák azonnali információ­kat adnak a VAR-szobában ülő, kizárólag leshelyzet­eket figyelő operátorok­nak, akik az adott szituációr­ól pillanatok alatt tájékoztat­ják a pálya szélén közreműköd­ő játékvezet­ő-assziszten­seket.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary