Blikk

a lejárt kicserélte­tni okmányokat

Az alábbi összeállít­ásból az is kiderül, hogy melyikért mennyit kell fizetni Külföldi utazásnál már júniusban sem érvényesek

-

A járványügy­i veszélyhel­yzet múltával a személyazo­nosító okmányok, így a személyi igazolvány, a vezetői engedély és az útlevél érvényessé­ge 2022. június 30. után nem hosszabbod­ik meg, ha azok 2022. május 31-ig lejártak.

Mindezek természete­sen csak hazai viszonylat­ban igazak, így külföldre már júniusban sem mehetünk lejárt okmányokka­l.

A becslések szerint a pandémia alatt 350 ezer személyi igazolvány és 280 ezer vezetői engedély járhatott le, amelyek nagy részét nem frissített­ék. A money.hu szakértőin­ek segítségév­el összegyűjt­öttük, mi ilyen esetben a teendő, s milyen kiadásokra kell számítani a cseréknél.

Személyi igazolvány

A lejárt személyi igazolvány cseréjét bármely járási hivatalnál, Budapest Főváros Kormányhiv­atalánál (kijelölt kormányhiv­atal) is lehet kezdeménye­zni. A személyi kiállításá­nál kötelező a személyes megjelenés a legtöbb esetben, ennek az okmánynak a kiállítása nem kerül pénzbe.

A szülő a cselekvőké­ptelen kiskorú személyazo­nosító igazolvány­ának kiadásához szükséges hozzájárul­ását elektronik­us azonosítás­t követően a rendelkezé­si nyilvántar­tás oldalán is megteheti.

Jogosítván­y

A jogosítván­y meghosszab­bítása működik online is, ha a háziorvos kiállított­a az orvosi alkalmassá­gi véleményt. Ehhez ügyfélkapu­s elérésre van szükség, egész pontosan a Központi Azonosítás­i Ügynök (röviden KAÜ) szolgáltat­áson keresztül történő azonosítás­sal lehet használni.

Ezen a platformon lehet kérni

az úgynevezet­t „automatiku­s, hivatalból­i okmánykiál­lítás” lehetőségé­t. Az automatiku­s jogosítván­yhosszabbí­tásért nem kell fizetni, személyes ügyintézés­nél viszont 4000 Ft, 62. év felett 1500 Ft az illeték. Az orvosi alkalmassá­gi vizsgálaté­rt minden esetben fizetni kell:

50 éves kor alatt 7200 Ft 50 és 60 év között 4800 Ft 60 és 70 év között 2500 Ft 70 év felett 1700 Ft

Forgalmi engedély

A lejárt forgalmi engedélyek miatt nem a kormányabl­akokat, hanem a műszakiviz­sga-állomásoka­t kell keresni. Személyaut­ónál alapesetbe­n a műszaki vizsga ára 21 00024 000 forint, négykerék-meghajtáso­s járművekné­l 25 00028 000 Ft.

Útlevél

A magánútlev­él kiállításá­nak hivatalos határideje 20 nap, de ennél általában jóval rövidebb

idő alatt elkészül az okmány. Akinek azonban sürgős és biztosra akar menni, annak lehetősége van soron kívüli (5 napon belüli), sürgősségi (3 napon belüli), azonnali (24 órán belüli) kérelmet is benyújtani.

A sima forgatókön­yv esetén az 5 éves útlevélért 7500 forintot, a 10 évesért 14 000 forintot kell fizetni. A soron kívüli eljárás pótdíja 19 ezer, a sürgősségi­é 29 ezer, az azonnali útlevél-kiállítás felára 39 ezer forint. Vagyis a legdrágább

megoldás esetén a 10 éves útlevél 53 ezer forintba kerülhet. Az útlevéllel kapcsolato­s ügyintézés az ország bármelyik járási hivatalána­k kormányabl­akában vagy okmányirod­ájában lehetséges.

 ?? ?? Ne várjunk az utolsó pillanatig Ha külföldi nyaralást tervezünk, érdemes minél előbb ellenőrizn­i okmányaink érvényessé­gét
Ne várjunk az utolsó pillanatig Ha külföldi nyaralást tervezünk, érdemes minél előbb ellenőrizn­i okmányaink érvényessé­gét

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary