Blikk

Így mossa a fürdőruhák­at!

5 tipp, hogy ne menjen tönkre gyorsan a bikini  A klór nem tesz jót az anyagnak, érdemes strandolás után rögtön kiöblíteni

- J. Zs.

Kibolyhoso­dik, kinyúlik, kifakul a színe és foltos lesz? Mindenki találkozot­t már ezekkel a problémákk­al a fürdőruhák kapcsán. Sajnos előfordul, hogy egy-egy darab nem ér meg egy szezont sem, pedig vannak trükkök, amelyekkel tovább hordhatjuk kedvenc bikininket. A Poppy szakembere­i összegyűjt­ötték, hogy mire érdemes odafigyeln­i mosásnál, ha szeretnénk, hogy a fürdőruhán­k minél tovább megőrizze a minőségét.

1. Tartsa be a tájékoztat­ót!

Talán egyértelmű­nek tűnik, de nem lehet eléggé hangsúlyoz­ni, mennyire fontos betartani a vásárlói tájékoztat­ó utasításai­t. Maximum 30 Celsiusfok­on,

kézzel, semleges, kímélő módszerrel, lehetőleg más ruháktól elkülönítv­e mosható a fürdőruha. Klórozni kifejezett­en tilos, valamint nem szabad áztatni, sem helyi folttisztí­tást végezni rajta. A foltok elkerülése érdekében figyeljen, hogy a napozószer­ek véletlenül se fogják meg a fürdőruhát. Öblítő használata sem javallott! A tájékoztat­ón látható bekarikázo­tt „P” betű pedig azt jelenti, hogy a ruha tisztíthat­ó tetra-klór-etilénnel és szénhidrog­én oldószerek­kel.

2. Legjobb a kézi mosás

Ráadásul folyékony, kézi mosásra is alkalmas mosószerre­l, hideg vízzel gyorsan kimosható a bikini. Használjon hozzá egy kisebb tálat, amelyben mozgatva, az esetleges klór/ só foltokat „nyomogató” – és nem dörzsölő – mozdulatta­l eltávolíth­atja. Így megkímélhe­ti az anyagot a fakulástól, a szivacsot és a merevítőt pedig a deformáció­tól.

3. Használjon mosózsákot!

Bár a vásárlói tájékoztat­ó felhívja a figyelmet, hogy a termék csak kézzel mosható, saját felelősség­re mosógépbe is tehető (ebben az esetben azonban a gyártó nem tud felelősség­et vállalni az esetleges mosógép általi mosáskor létrejött deformáció­kért!). Ha mégis így dönt, érdemes betartani egy-két szabályt. Legfőképp a merevítős fürdőruhák­hoz, de valójában minden bikinihez (és fehérneműh­ez is) ajánlott a mosózsák használata. A legkímélet­esebb mosóprogra­m alatt is megsérülhe­tnek kedvenc darabjai, ahogy egymáshoz és a mosógép dobjához dörzsölődn­ek. A mosózsák nemcsak az anyagokat védi, de megóvja a ruhákat a tekeredést­ől, az öszszeakad­ástól is.

4. Fürdés után rögtön öblítés

Ahogy azt előzőleg említettük, klórozni nem szabad a fürdőruhák­at. Mivel a legtöbb medence vizét klórozzák, nagyon fontos, hogy miután megmártózo­tt a vízben, zuhanyozzo­n le tiszta vízzel az arra kijelölt helyen, ezzel a fürdőruhát is átöblíti. Ha mégis elmaradna, legkésőbb átöltözés után, vagy amint lehetséges, öblítse ki tiszta vízzel a bikinit.

5. Ne szárítsa tűző napon

Intenzív fényre a polyamidbó­l készült fürdőruha megfakulha­t. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem napozhat benne bátram, de próbálja meg mosás után a szabadban árnyékos helyen szárítani, ne a direkt napfényben. Sőt strandolás­hoz érdemes két fürdőruhát vinni, amelyeket váltogatha­t, hogy ne feltétlenü­l a testén száradjon meg teljesen az éppen aktuálisan vizes bikini.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary