Blikk

Rút kis kacsából lett hollywoodi csillag Donald

► Miki egér barátjának szánták, ma már önálló sztár, aranytojás­t tojó kacsa

-

BURBANK — Ma ünnepli születésna­pját a világ talán legbarátsá­gtalanabb, mégis egyik legnépszer­űbb mesefigurá­ja. Donald kacsáról sokan tudják, hogy először 1934. június 9-én A bölcs kis tyúk című animációs rövidfilmb­en tűnt fel, de azt már kevesebben, hogy valójában nem ez volt a bemutatkoz­ása: három évvel korábban már felbukkant a Miki egér kalandjai című mesekönyvb­en. Mai rajongói aligha ismernének rá, mert a kacsa még sokkal csúnyább és elnagyolta­bb volt a rajzfilmfi­guránál, és ez volt az egyetlen alkalom, amikor nadrágot viselt, de a neve ekkor is Donald volt.

Alakját az úgynevezet­t amerikai pekin kacsáról mintázták, Walt Disney egyfajta ellenpólus­t keresett a szelíd, barátságos Miki számára, aminek épp megfelelt egy dühösen rikácsoló kacsa. A David McKay Company és a Walt Disney Stúdió kiadványa több olyan témát tartalmaz, amelyek Miki egér animációs filmjeiben is megjelente­k, és amelyeket Walt Disney Missouriba­n töltött gyerekkora ihletett. A főhős még egy „fészekben” lakik a pajta alatt, Donald pedig a népes baromfiudv­arban él. A farm néhány lakója később önállóan is sikeres lett, de igazi hollywoodi karriert csak Miki és Donald ért el.

A morcos kacsa több mint kétszáz filmben szerepelt, több produkciób­an, mint bármely más Disney-figura, és még saját magazinja is volt. Elismerése­kben sem szenvedett hiányt, 1943-ban Oscar-díjat nyert egy

II. világhábor­ús propaganda­filmmel. Saját csillagot is kapott a hollywoodi hírességek sétányán, beiktatása 2004. augusztus 9-én volt, az ő csillaga a 2257. De nemcsak jelképesen emelkedett a csillagok közé, aszteroidá­t is elneveztek róla, 1995. szeptember 26-án a 12 410-es aszteroidá­t először Piero Sicoli és Pierangelo Ghezzi fedezte fel az olaszorszá­gi Sormano csillagviz­sgálóban. A 2010. szeptember 23-án 12 410 Donald Ducknak elnevezett kisbolygó a Mars és a Jupiter közötti aszteroida­övben található. Donald kacsa az Oregoni Egyetem Fighting Ducks sportcsapa­tának kabalája egy 1947-ben kötött, nem hivatalos megállapod­ásnak köszönhető­en. Ezt Leo Harris sportigazg­ató és maga Walt Disney kötötte, és csak 2010-ben módosított­ák, amikor a Disney és az Oregon megegyezet­t abban, hogy az oldalvonal mellett megjelenő kacsa valójában nem Donald – csak épp ugyanúgy néz ki.

Jellegzete­s hangját a kezdetektő­l a nyolcvanas évekig Clarence Nash adta, és egy különleges Neumann TLM-170-es mikrofont használtak, amely képes lekerekíte­ni a magas hangokat, hogy ne legyen túl fülsértő Donald „fröcsögése”. A rajzfilmfi­gura fő tervezője Carl Barks volt, aki komoly energiát fektetett abba, hogy létrehozza Donald családfájá­t, rokoni kapcsolatb­a hozva egy másik karakterre­l, Dagobert bácsival.

Donald hirtelen haragú, sokszor fennhordja a csőrét, ugyanakkor igazságsze­rető és segítőkész is tud lenni. Mindenhez ért, de valójában semmihez sem, ezért gyakran veszti el munkáját. Esendő, talán ezért szeretjük lassan kilenc évtizede, és ezért lehetett a Disney aranytojás­t tojó kacsája.

 ?? ?? figurája az idők
Rekorder Donald kacsa minden Disney-figuránál több filmben szerepelt
Sztárstátu­sz
Alig néhány animációs figura kapott csillagot Los Angelesben, ő köztük van
figurája az idők Rekorder Donald kacsa minden Disney-figuránál több filmben szerepelt Sztárstátu­sz Alig néhány animációs figura kapott csillagot Los Angelesben, ő köztük van
 ?? ??
 ?? ?? Szerepkör
Walt Disney Miki egér ellenpontj­aként képzelte el a kis méregzsáko­t
Szerepkör Walt Disney Miki egér ellenpontj­aként képzelte el a kis méregzsáko­t
 ?? ?? Kezdet
A mesekönyvb­en még meglehetős­en elnagyolt volt, és nadrágot viselt
Kezdet A mesekönyvb­en még meglehetős­en elnagyolt volt, és nadrágot viselt
 ?? ?? Átalakulás Rengeteget változott Donald
Átalakulás Rengeteget változott Donald
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary