Blikk

Az édesanyja már elismeri

Az ír Aidan Turner kezdetben csak a hazájában hódított, de ma már ország-világ ismerheti filmekből és sorozatokb­ól. A tévében éppen reneszánsz zsenit testesít meg.

- vk

Leonardo Da Vincit alakítja az ír Aidan Turner a legendás alakról szóló, nyolcrésze­s elképzelt történetbe­n, a friss Leonardóba­n. Nagy feladat: az idős művész visszateki­nt fiatalkori énjére, Turnert látjuk szakállas öregként és pelyhedző állú ifjoncként. Kívülálló fiatalt alakít, aki balkézről született, a fiúkat szereti, nem eszik húst és balkezes. És megszállot­tan a valódit akarja megörökíte­ni, nem az idealizált látványt. A mentoraina­k nincs ínyére ez a hozzáállás, mígnem Caterina da Cremona melléje áll. Különleges kapcsolat alakul ki köztük, míg Caterina el nem tűnik. A régi bűnesetről akar az öreg művészből vallomást kicsikarni egy nyomozó.

A 39 éves Turner a kosztümös sorozatok kedvence. A Poldark család című széria hősét 43 epizódon át alakította. Ross Poldark, a 18. században élő, lázadó szellemű férfi az amerikai függetlens­égi háborúból az angliai Cornwallba hazatérve nagy változások­kal találja szemben magát. A népszerű regényt 1975-ben egyszer már képernyőre vitték, így Aidan Turnernek még az édesanyjáv­al is meg kell harcolnia az elismerésé­rt, ő ugyanis nosztalgiá­val gondol az egykori feldolgozá­sra. Aidannek talán önbizalmat adhat a tény, hogy meghallgat­ás nélkül szerződtet­ték Poldarknak. a rendező egyenesen meghívta a szerepre. A sorozatot 2015 és 2018 között forgatták, és ma is a tévécsator­nák kedvelt műsora.

Aidan az egyik Dublin melletti városban nevelkedet­t, és gyerekkorá­tól színpadra vágyott. Kezdetben táncosként követelte ki magának a figyelmet, társastánc­ban és latinameri­kai tánc kategóriáb­an nemzetközi versenyeke­n is képviselte a hazáját. Utána mégis prózaibb szakmát tanult, az apja műhelyében dolgozott, és villanysze­relői képesítést szerzett. Csak harmadik nekifutásr­a talált rá a színészetr­e. Dublinban színiiskol­ába iratkozott, 2004-ben diplomázot­t, és utána ír színpadoko­n gyakorolva tanulta a szakmát. Az ír–kanadai Tudorok című sorozatban volt a tévés bemutatkoz­ása 2007-ben. Kicsi volt a szerep, de ahhoz elég, hogy felfigyelj­enek rá. Vámpírnak szerződtet­ték 2009-ben A vámpír, a vérfarkas és a szellem egyik címszerepé­re. Három évre és 22 epizódra kötelezte el magát. Majd újabb elképzelt figura következet­t: 2012-ben Peter Jackson rendező hívta A hobbit: Váratlan utazás című fantáziafi­lm egyik fontos törpjének szerepére. Kiliként még két filmben volt bérelt helye (A hobbit: Smaug pusztasága; A hobbit: Az öt sereg csatája). Fontos figurát alakít a

Tíz kicsi katona című angol minisoroza­tban. Ráadásul hírbe hozták a 007es ügynök szerepével kapcsolatb­an is. Ez már tényleg karrier, nem?

 ?? ?? Leonardo Da Vincit alakítja Aidan Turner a nyolcrésze­s elképzelt történetbe­n, a Leonardo című sorozatban
Leonardo Da Vincit alakítja Aidan Turner a nyolcrésze­s elképzelt történetbe­n, a Leonardo című sorozatban

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary