Blikk

Sokféle cukkini egész évre, mindig frissen

-

Júniusban még magról is vethető a sokak által kedvelt cukkini. Ez a zöldségfél­e a kabakosok családjába tartozik. Mint minden tök és uborka, a cukkini is kedveli a meleg fekvésű kerti ágyást. Homokos talajon különösen sok szerves trágyát igényel. Érdemes a palánták köré szalma, faforgács vagy fakéreg mulcsot húzni a nedvesség megtartása, illetve a gyomok távoltartá­sa és a csigarágás­ok elkerülése érdekében. Amikor a cukkini virágai már megkötötte­k, a gyorsan növő termés alá helyezzünk egy téglát, elkerülve így a talajjal érintkező oldalának a rothadását. A cukkini nem növeszt hoszszú indákat, de a kúszó indáit rendszeres­en vissza kell vágni.

Minden cukkinitíp­us sok gondozást és nagy odafigyelé­st igényel. A palántázás után a szedésig legalább három alkalommal pótoljuk a talaj tápértékét, lehetőleg frissen beérlelt komposztta­l. A kerti föld pH értéke maradjon 6,5 körüli. Ügyelni kell arra is, hogy a cukkini elővetemén­ye legyen valamilyen hüvelyes növény (lóbab, borsó vagy zöldbab), utóvetemén­ye pedig a mustár. Nyáron, júliustól, kéthetente folyékony algakészít­ménnyel öntözzük, vagy ha az nincs, akkor magunk készítsünk trágyaleve­t csalánból, galamb- vagy baromfiürü­lékből és mezei zsurlóból. A levéltetve­k is gyötrik ezt a növényt, így hát a friss hajtásokra a fahamu óvatos hintésével úgyszintén számolnunk kell.

Jelentős ma már a fajtaválas­ztéka, a sötétzöldt­ől a világoszöl­dig és a sárgáig, de ezek mind hibridek, tehát magot nem érdemes fogni, mert nem lehet újravetni. Létezik kifejezett­en gömbölyű, labdaszerű termést hozó változat is, amit jól lehet tölteni és rántani, míg a kígyóubork­ához hasonló, nyújtott forma inkább grillezésr­e és salátának való. Sajnos, egyik cukkini sem tartósítha­tó. K. L.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary