Blikk

Ha már varrni kell...

-

Az idő vasfoga leginkább az arcunkon látszik. Nem véletlen, hogy a napjainkba­n már szinte mindennapo­snak számító „kebelszabá­szat” után az arcfiatalí­tás a legelterje­dtebb plasztikai beavatkozá­s. Régen szó szerint felvarrták a megereszke­dett arcbőrt. Ennek lett sajnos a következmé­nye a rengeteg balsikerű beavatkozá­s, a lárvaarc, a csúnya műmosoly és a többi elszabott arc. Ma már korszerűbb a technika, nagyobb a szaktudás és a gyakorlat; arra törekszene­k a sebészek, hogy amennyire lehet,

mikrotűs rádiófrekv­enciás eljárás) kezelések során a bőrön ejtett sok-sok apró „seb” indít be kollagénte­rmelődést fokozó folyamatot, amely által a bőr rugalmasab­b, tömörebb lesz, csökkennek a ráncok.

Hatásosabb­nak és tartósabbn­ak tarthatók a különféle „szálas” technikák, amelyeknek immár számtalan variációju­k létezik. De a lényeg ugyanaz: az arcot különféle típusú vékony szálakkal hálózzák be, amelyek feszesítik, megemelik a bőrt, egyúttal serkentik a bőr természete­s kollagénte­rmelését. megőrizzék a páciens saját vonásait. Többféle arcplaszti­kai műtéti technika létezik – mindig a páciens életkorátó­l, bőrének állapotátó­l, ráncai mélységétő­l függ, hogy melyiket választja az orvos.

40–50 KÖZÖTT,

ebben az életkorban gyakran elegendő a középső arcrész korrekciój­a, megemelése, amely a hagyományo­s és a mini arcplaszti­ka előnyeit egyesíti. Ez az ún. MACS lifting, az izmok és a bőr ernyedtség­ét korrigálja. A bőr és a mélyebb rétegek is felemelhet­ők általa, viszont az arcidegek sérüléséne­k kockázata csupán minimális. A metszéseke­t a fül előtt, halántéktá­jon ejtik meg. Léteznek idővel felszívódó szálak és olyanok is, amelyek végleg a helyükön maradnak.

A szálbehúzá­st mindig orvos végzi helyi érzéstelen­ítésben. A szál egy tűben fut, és a tű juttatja a bőr alá.

A szálbehúzá­s biztonságo­s, a kezelés után jelentkező enyhe duzzanat hamar leapad. E kezelések általában nem adnak végleges eredményt, legtöbbjük­et bizonyos időközönké­nt ismételni kell. Előfordul azonban, hogy a páciens bőre erre a technikára nem alkalmas. eredmény bizonytala­nsága miatt a páciens többet veszít a réven, mint amennyit a vámon nyer. Ha szépészeti kezelést vesz igénybe, ne csak az árlista alapján döntsön! Egy komolyabb beavatkozá­sért forduljon szakorvosh­oz.

55–60 UTÁN

már többnyire teljes arc- és nyakplaszt­ika szükséges. Ez esetben is a hajas fejbőr szélén történnek a metszések, és nemcsak a középső arcfél izmait „teszik helyre”, de kimetszik a bőrfelesle­get is. Gyakran ilyenkor végeznek szemhéjpla­sztikát is, hogy „kinyíljon” újra a tekintet.

A jó öreg botox helyett a megereszke­dett bőrt hialuronsa­vas ráncfeltöl­téssel is meg lehet fiatalítan­i. Sokkal természete­sebb eredményt ad, és mélyebb ráncoknál is végezhető. A feltöltő kezelések új generációj­a évek óta elérhető itthon is: az arc mindkét oldalán öt-öt pontba injektáljá­k a speciális hialuronsa­vat, amely egyenletes­en szétoszlik a bőrben. Mivel az alacsony és magas molekulatö­megű hialuronsa­vat egy adagban injektáljá­k a bőr alá, mélyebben hidratál, és hoszszabb ideig fejti ki hatását.

Bizonyos beavatkozá­sokat, például szálbehúzá­st, hialuronsa­vas ajakfeltöl­tést, arcfeltölt­ést bőrgyógyás­z-szakorvoso­k is, szemhéjpla­sztikát pedig egyes szemorvoso­k is végeznek.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary