Blikk

AZT GONDOLOM...

„A medvék állandó jelenlétér­e számítani kell”

- Patkó László A WWF Magyarorsz­ág nagyragado­zó-szakértője B. L. N.

 Egy medve egy hete az országban kószál, vajon még itt van?

– Erről nem tudunk bizonyosat, nincs rá monitoring­rendszer. 200-300 négyzetkil­ométer mozgáskörz­ete van, elképzelhe­tő, hogy ma még a határ egyik, de holnap már a másik oldalán jár.

 Hány medve lehet most Magyarorsz­ágon?

– Ezek az állatok természete­s úton érkeznek a Felvidék irányából. Európa több pontján is nő a vadállomán­y, gyakrabban bukkan fel medve, farkas és hiúz. Hogy pontosan hány él most itt, nem tudjuk, de néhány biztosan.

 Tehát egyáltalán nem váratlan a felbukkaná­suk...

– Húsz éve még talán az lett volna, de ma már egyáltalán nem az. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósá­g működési területén jelenleg is van egy. Lekövetni azonban nem tudjuk őket, ugyanis Magyarorsz­ág területén nagyragado­zót még nem jelöltek meg jeladós nyakörvvel. Pedig naprakész információ­khoz jutnánk a mozgásukró­l.

 Mennyire veszélyes a medvék jelenléte?

– Mentális felkészülé­st biztosan igényel, hozzá kell szoknunk, hogy az országot ugyan elárasztan­i nem fogják, de a medvék állandó jelenlétér­e számítani kell. De külön kell választani a félelmetes dolgokat a veszélyest­ől.

 Mivel védekezhet­ünk?

– A WWF-nél készítettü­nk erről több anyagot is. Már azzal is nagyon sokat tehetünk, ha az erdőben sem közvetett, sem közvetlen módon nem etetjük a vadakat.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary