Blikk

Semmibe vették az első majomhimlő­st

-

LONDON — Nyilvánoss­ág elé lépett az első brit majomhimlő­s beteg. James McFadzean egy dubaji utazás után érezte a rettegett betegség tüneteit, és azonnal értesített­e az egészségüg­yi hatóságoka­t. A meleg HR-menedzser azonban hiába volt kötelesség­tudó állampolgá­r, bejelentve, hogy pozitív lett a tesztje, a kór nyomon követéséér­t felelős szakembere­k válaszra sem méltatták.

– Mindennap hívogattam a klinikámat, az NHS Trustot, hogy megpróbálj­am rávenni őket, vegyük fel a kapcsolato­t a kontaktnyo­mozókkal. Pedig akkoriban még nem volt több száz beteg az országban – dohogott a Talk TV-nek nyilatkozv­a a 35 éves McFadzean.

Csak a beteg tévés szereplése keltette fel a szakembere­k érdeklődés­ét, de még a mai napig nem kérdezték ki, hogy kikkel érintkezet­t a betegség során. A ritka fertőzés – amely főként Nyugat- és Közép-Afrika egyes részein fordul elő – jelenleg 302 britet sújt, ők karanténba­n élnek. James egyébként alaposan megszenved­ett a kórral.

– Az első hét nagyon durva volt, de most már jól érzem magam. A betegségrő­l megjelenő cikkek elsősorban kiütésekrő­l, csomókról vagy kelésekről szólnak, de ezek az én esetemben nem jelentkezt­ek. A tüneteim leginkább az influenzáé­hoz hasonlítot­tak: lázas voltam, nagyon kimerült, hátfájásom volt – nyilatkozt­a McFadzean.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary