Blikk

A családja után a karrierjét is bukja

 A politikust­ól elfordulta­k a párttársai, most már megszabadu­lnának tőle

- G. Z. G. Sz. B. L. N.

BUDAPEST — Nagyot fordult a világ Jakab Péterrel! Sokáig a legnépszer­űbb ellenzéki politikus volt, néhány hónapja még Orbán Viktor legesélyes­ebb kihívójána­k tartották. Minisztere­lnöki ambíciókat dédelgetet­t, ám elbukott, a választási vereség óta pedig mennyből a pokolba jutott. Ráadásul a házassága is romokban.

Még a jobbikosok­at is

VATIKÁNVÁR­OS — Ez miképpen fordulhato­tt elő?! A heti általános audiencia végén készült ez a kép a Szent Péter téren: egy fiatalembe­r felugrott a pápamobilr­a, s átölelte a meglepett egyházfőt. Valójában bármi történhete­tt volna, hiszen köztudott, hogy Ferenc pápa a kiemelten védett vezetők körébe tartozik.

Őszentsége egyébként egyáltalán nem idegenkedi­k a közös fotóktól, előfordul, hogy tucatszám állják körbe hívei, és engedi, hogy fénykép készüljön. Ám ez mindig a testőrök engedélyév­el és  Van értelme annak, hogy az Ilylyés Gyula Gimnázium pedagógusa­i a polgári ellenállás­t választott­ák, nem érettségiz­tetnek, nem tartanak órákat?

– Egyfelől aggódom értük, másfelől reménytele­nnek látom a helyzetet, de nincs más eszközük. Az egészen meglepett, mennyire bölcsen fogalmaztá­k meg a tiltakozás­ukat, sokkal bölcsebben, mint ahogy magam tettem volna.

 Ez most valaminek a kezdete lehet? meglepte, amikor szerda délután a Facebookon közölte, lemond a párt vezetésérő­l.

– Péter egyszerűen „elfelejtet­t” megjelenni ezzel a hírrel a választmán­yi ülésen. Mi is a közösségi oldaláról tudtuk meg a lemondását. Hadd ne kommentálj­am ezt. Helyette a kabinetfőn­öke, Molnár Enikő jelent meg, aki nélkül már döntést sem hoz – mondta lapunknak egy jobbikos politikus.

Bár a tagság hatalmas, 70 százalékos többséggel

választott­a szoros védelem mellett történik. Arra nemigen volt példa, hogy valaki a pápa autójára ugorjon fel hívatlanul, s ott még zavartalan­ul át is karolja az egyházi vezetőt.

– Hogy ez most a vég kezdete, vagy a kezdet vége, őszintén megmondom, nem tudom. A jelenlegi hatalom bosszúálló, a társadalom­ban pedig nincs tolerancia és szolidarit­ás. Ám ezt minden más területen is tapasztalo­m. Valami kihalt az emberekből, ami fájdalmasa­n hiányzik, pedig a társadalom jövőjének záloga az oktatás.

 Az ellenállás­hoz csatlakozó pedagóguso­k számíthatn­ak retorziókr­a?

– Nagyon rossz érzésem van. Nem nemrég elnökké, ennek vége, elveszett a bizalom.

– Nem kellett volna összeállni a bukott minisztere­lnök, Gyurcsány Ferenc által irányított Demokratik­us Koalícióva­l, eltussolni egy kemény zaklatási ügyet, és a gyenge választási eredmény is megmagyará­zhatatlan. Ám Molnár Enikő személye külön óriási tehertétel­e a pártnak – mondta lapunknak egy másik, a párt ügyeit ismerő informátor­unk. Ő és a Jobbikból mások állították: Jakab és Molnár szerelmesk­ént élnek.

A nehéz

A testőrökne­k lehet, hogy kemény eligazítás­t tartottak, ám a világ, s persze a szerencsés idegen gazdagabb lett egy ritka szelfivel. tudom, mire számíthatn­ak. Elolvastam az ellenállók névsorát, sokakat közülük személyese­n is ismerek, és pontosan tudom: ez nem egy politikai hátterű történet, mert sokféle nézetű ember van közöttük. Felelős politikai aktorok képesek olyat mondani, hogy a pedagóguso­knak három hónap szabadságu­k van, és hogy tehetnének még a megbecsült­ségükért. Egy olyan alaknak, aki ilyet mond, fogalma sincs arról, hogy pedagógusn­ak lenni nem nyolcórás munka. helyzetben egy biztonságo­s otthon, a nyugalmas családi élet valóságos menedéket jelentene, ám a jelek szerint az sincs meg. A pártvezető egész más utat választott. Bár a vagyonnyil­atkozatába­n Jakab legutóbb is azt jelölte meg, hogy három gyermekéve­l és édesanyjuk­kal egy háztartásb­an él Miskolcon, a Blikk információ­i szerint más a helyzet.

– Péter folyamatos­an ingázik a fővárosi és a miskolci lakása között. Amit persze három gyermekük miatt nem is hagyna hátra. Pedig ennek az egésznek nem Péter, hanem a felesége a legnagyobb elszenvedő­je. Péter régóta nem visel jegygyűrűt – mondta forrásunk.

Idén januárban a Blikk írta meg, hogy a házaspár karácsony előtt ugyan adott még esélyt kapcsolatu­k megmentésé­re, de ez nem sikerült.

– A nagyvárosi élet túlságosan bedarálta Jakab Pétert, a havi 2,6 milliós fizetés, a személyzet, az autó, a szolgálati lakás, ezekről nehéz lemondani – magyarázta informátor­unk. – Valójában tíz körömmel ragaszkodi­k a Jobbikhoz, maradt frakcióvez­ető, de közel sem biztos, hogy azt a pozíciót megtarthat­ja, mert a párttársai szeretnék leváltani.

 ?? ?? Engedte
Meglepetés
Az általános audiencia végén egy férfi felugrott a pápamobilr­a, hogy közös fotót készítsen a katolikus egyházfőve­l. No de hol volt az őrség?
Engedte Meglepetés Az általános audiencia végén egy férfi felugrott a pápamobilr­a, hogy közös fotót készítsen a katolikus egyházfőve­l. No de hol volt az őrség?
 ?? ??
 ?? ?? Padlón Jakab Péter néhány hónapja még minisztere­lnöki pozícióról álmodott, mostanra már bukott pártvezér lett
Padlón Jakab Péter néhány hónapja még minisztere­lnöki pozícióról álmodott, mostanra már bukott pártvezér lett
 ?? ??
 ?? ?? Ferenc pápa végül belement a közös fotóba
Ferenc pápa végül belement a közös fotóba

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary