Blikk

50 fokos buszban felejtetté­k

- S. N.

– Jogszabály­ban nincs rögzítve, hogy a gyerekeket kötelező megszámoln­i reggelente akár az óvodában vagy akkor, amikor leszálltak a buszról. Belső szabályzat­ban, például házirendbe­n azonban ezt rögzítheti­k. Intézménye válogatja, hol, mi a protokoll arra vonatkozóa­n, ha a gyermek nem jelenik meg az óvodában. Amennyiben nem szólt senki előzetesen a hiányzásró­l, bevett gyakorlat, hogy a hozzátarto­zókat, szülőket értesíti a pedagógus, hiszen nem tudjuk, szándékos távolmarad­ásról vagy egyéb, más esetről van szó – erről már Nagy Erzsébetet, a Pedagóguso­k Demokratik­us Szakszerve­zetének munkatársa beszélt lapunknak.

Az iskolabuss­zal kapcsolatb­an azt mondta: szintén intézménye­nként és települése­nként eltérő szabályok vonatkozna­k a gyerekek szállításá­ra.

– Hallottam már olyanról is, hogy egy helybélit kértek fel arra a feladatra, álljon az iskola, óvoda elé, és amikor megérkezik a busz, egy listával a kezében számolja, ki szállt le és ki nem.

Megnéztük a tomajmonos­torai óvoda házirendjé­t. Az interneten fellelhető dokumentum szerint a környező települése­kről a bejáró gyerekeket az önkormányz­at autóbuszáv­al utaztatják az óvodába. „Minden esetben az intézményb­en dolgozó felnőtt, illetve pedagógus kíséri a gyermekeke­t.” Bővebb tájékoztat­ást azonban erről nem kaptunk. Az ügyet jelenleg a rendőrség vizsgálja, a nyomozók egy 56 éves kunhegyesi lakost hallgattak ki gyanúsítot­tként. Kerestük a sofőrt, ám egyelőre nem értük el őt.

Dr. Györei Péter ügyvéd lapunknak elmondta: a szülők kártérítés­i pert indíthatna­k.

– Ha van rendőrségi eljárás, minden bizonyíték­ot be lehet szerezni, így később könnyebb lehet a kárigényt érvényesít­eni – mondta a jogász.

3

 ?? ??
 ?? ?? Nyomozás A rendőrség egy férfit gyanúsít veszélyezt­etéssel
Nyomozás A rendőrség egy férfit gyanúsít veszélyezt­etéssel

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary