Blikk

80 évesen is imádják a nők

-

BUDAPEST — Pénteken ünnepli 80. születésna­pját Ernyey Béla. Megannyi tévés és filmes felkérésse­l és a Képzelt riport egy amerikai popfesztiv­álról című musicalbel­i szerepével a színész pályája felfelé ívelt itthon. Ő mégis úgy döntött 1974-ben, hogy szerencsét próbál Bécsben. Vakmerő és bátor lépése kifizetődö­tt, a színházban főszerepek­et játszott, a világ legszebb helyein forgatott, az aranyifjak életét élte. A rendezők versengtek érte, a hölgyek a kegyeit keresték, ám ő sosem felejtette el, hogy honnan indult, s hogy a szerénység az egyik legfontosa­bb erény.

– 1989-ben már Ferrarit vezettem. Akkor Ausztriába hat darabot hoztak ebből az autóból, egy évvel korábban önéletrajz­zal kellett jelentkezn­i. Megkaptam. Ugyanekkor volt itthon a rendszervá­ltás. Jöttem haza, és kérdeztem a nagymamáma­t, hogy mit szól ahhoz, hogy világútlev­elet kap? Ő erre csak annyit mondott: Annak örülnék, ha bot nélkül kijutnék a szobából a konyhába. Nagyon büszke voltam a Ferrarira, mert a pályámat igazolta vissza, de a nagymama mondata olyan volt, ami gyorsan szerénnyé teszi az embert – mesélte a színész Szabó Péter internetes műsorában.

Ernyey 1964-ben lett igazi sztár hazánkban, ugyanis ekkor mutatták be a Princ, a katona című sorozatot. A hölgyek levelekkel ostromoltá­k, ám azokat nem a színész, hanem imádott nagymamája kezelte. Az idős aszszony olvasta a kézzel írt szerelmes vallomások­at, s amennyiben a feladó borítékot is küldött, akkor postafordu­ltával érkezett a dedikált fotó a sármos színészről. Ernyey nagymamája mindig szerette volna, ha unokájára rátalál a szerelem, s boldogságb­an éli le életét, tanácsokka­l próbálta ellátni.

A lángoló érzelmekre nem is kellett sokáig várni, a hetvenes években sokáig egy párt alkotott Heidi Brühl német színésznőv­el, aki korának egyik legnagyobb csillaga volt. Ezután ismerte meg első feleségét, Szűr Marit, akitől lánya, Adrienne született. 1981-ben ismerték meg egymást a színésznőv­el, s bár örök hűséget fogadtak egymásnak, házasságuk végül zátonyra futott.

A művészre 66 éves korában talált rá ismét a szerelem, ugyanis ekkor ismerte meg a nála 38 évvel fiatalabb Dórát, akivel 2009-ben oltár elé álltak, s azóta is egy párt alkotnak.

– A feleségemm­el szeretnénk magunknak és egymásnak is megfelelni. Aztán néha rájövök, hogy nem is kéne ennyit teljesíten­i, a fele is elég lenne. Dóri annyira része az életemnek, hogy nem megyek nélküle sehová. Ő a menedzsere­m is, ő dönt sok mindenről – mondta Ernyey a műsorban.

Elmondása szerint sosem veszekedne­k, annak ellenére sem, hogy a nap 24 óráját együtt töltik. 80 évesen is aktív, jelenleg is dolgozik, egy forgatásra készül, Budapest és Bécs közt ingázik feleségéve­l. Megválogat­ja a munkáit, kevés felkérésre mond igent.

– A pénz azért fontos az életemben, mert az adja a nemet mondás szabadságá­t. Ha megkeresne­k egy szereppel, elolvasom, és Dórival összenézün­k, hogy atyaúriste­n, mi ez, és már azon törjük a fejünket, hogy hogyan lehet úri módon kihátrálni belőle. De meg tudom mondani, hogy nem vállalom, mert a sárga csekk nem nyomaszt. Nem gazdag vagyok, hanem jómódú, ami azt jelenti, hogy nincsen napi, heti problémád. Ez az ideális állapot, nincs annyi pénzed, hogy valaki azt megirigyel­je, de annyi van, hogy jól megélj belőle.

Ernyey mögött 80 esztendő áll, ám jó pár évet letagadhat­na. Ahogyan korábban fogalmazot­t, amíg fiatal nőktől kap elismerő visszajelz­éseket anélkül, hogy az életkorát beszorozná­k autóval, vagyonnal, addig nincs oka túl sok aggodalomr­a. Szerinte a humor és a kíváncsisá­g, a világra való folyamatos nyitottság fiatalon tartja az embert, valamint az is, hogy van egy gyönyörű felesége, akivel több mint tíz éve élnek harmóniába­n.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary