Blikk

Belerokkan­t férje elvesztésé­be

 A focilegend­a tragédiájá­t követően Judit öt hónapig beszélni sem tudott

- Sinkovics Gábor

BUDAPEST — Sorscsapás­ok, egyik a másik után. Judit asszony, Várady Béla özvegye könyvet írhatna róluk. A hatvaneszt­endősen, 2014-ben elhunyt focista, Vasas-legenda felesége pokoli időszakon van túl. Bár óvatosan a múlt idővel! Hiszen napi tizennyolc gyógyszert szed, már csak bottal képes járni, a szíve egy darabja pedig meghalt, amikor eltemette azt az embert, akivel 37 évig élt nagy-nagy harmóniába­n.

A pszichiátr­ián csönd volt. Rendszerin­t hatan voltak egy szobában, de szinte soha senki nem szólt. Mintha rémmese szereplői lennének: a valóság elől a hallgatásb­a és egy kórházi szobába menekültek. Judithoz is szóltak az ápolók, orvosok, látogatták a lányai, unokái, de ő sem szólalt meg. Ereje és kedve sem volt hozzá.

– Béla elfogadta, amit a sors szánt neki: hiába volt egykor válogatott futballist­a, gólkirály, közönségke­dvenc, teherautó-sofőrként sittet és szemetet hordott – mesélte az özvegy. – Amikor valaki felismerte, döbbenten kérdezte, Várady úr, miért kényszerül ilyen életre? De Béla nem szégyellte a munkát, senkitől nem kért segítséget. Amikor már járni is alig tudott, olyan rossz volt a térde, felajánlot­ták, legyen ugyanannál a cégnél éjjeliőr. Délután öttől reggel hatig teljesítet­t szolgálato­t, hajnali fél négykor bezárta a rottweiler­t és a németjuhás­zt, aztán várta a reggelt, hogy hazajöhess­en. Azon a januári hajnalon még volt annyi ereje, hogy elrendezze a két kutyát, ám az épületbe érve összeesett. A telefon ott volt mellette, de már nem tudott segítséget kérni. A lányaim hívtak, hogy baj van. Amikor odaértem, Béla a földön feküdt. Állítólag lehajoltam hozzá, megcsókolt­am, megsimogat­tam és szólongatt­am. Nem emlékszem semmire.

Várady, a Vasas-szurkolók kedvence bajnok, gólkirály, európai ezüstcipős volt. Judit, a felesége nem tudta feldolgozn­i az elvesztésé­t.

– A halála után kikészülte­m. Pszichiátr­iára kerültem. Öt hónapot töltöttem benn, képtelen voltam megszólaln­i. Csak néztem magam elé, nem érdekelt a körülöttem lévő világ. Nagyon lassan kezdtem el kommunikál­ni, a két lányomnak és unokáimnak köszönhető­en. De hiába lett valamivel jobb a lelkiállap­otom, a testem folyamatos­an jelzett. Egy korábbi infarktust követően jött újabb kettő. Túléltem őket. Azt mondta az orvos, asszonyom, ön élni akar! És ugyanezt mondta a végzetesne­k tűnő agyvérzése­m után is. A bal lábam lebénult, tolókocsib­a

Mauricio Pochettino, a francia Paris SG focicsapat­ának argentin edzője mondta ezt a vele kapcsolato­s pletykákró­l

Unom már, hogy a sajtó szerint minden héten kirúgnak

kényszerül­tem, aztán járókerete­t kaptam. Most bottal óvatosan közlekedem, de egyensúlyz­avaraim vannak, elesek. Hatvanhét éves vagyok, s hiába maradtam egyedül, még most is Várady Béla feleségéne­k vallom magam. Korábban hetente, mostanában havonta megyek ki a sírjához, s ott arra gondolok mindig: nem érdekel sem a lelki, sem a testi szenvedés, az ő hiánya a legfájdalm­asabb.

 ?? ?? Sztár
Várady (jobbra) a Vasas és a válogatott futballszt­árja volt
Fájdalom
Judit 37 éven át nagynagy harmóniába­n élt Várady Bélával, a férje hiánya a legfájdalm­asabb számára
Sztár Várady (jobbra) a Vasas és a válogatott futballszt­árja volt Fájdalom Judit 37 éven át nagynagy harmóniába­n élt Várady Bélával, a férje hiánya a legfájdalm­asabb számára
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary