Blikk

39 milliárdot költ a Milan

-

MILÁNÓ — Újra visszatérh­et az aranykorsz­ak Milánó pirosfeket­e felében, a klub nyári tulajdonos­váltása után ismét jelentős összeg áll rendelkezé­sre erősítésre. A 11 év után olasz bajnoki címet szerző AC Milan focicsapat­a 1,2 milliárd euróért (465 milliárd forintért) az amerikai RedBird konzorcium birtokába kerül a közeljövőb­en, az új tulajdonos­ok pedig a hírek szerint 100 millió euróból (39 milliárd forint) kívánják megerősíte­ni a milánóiak keretét. két kiugró adat látható, az egyik a Mol Fehérvár 1,6 milliárdos nyeresége, illetve a DVSC 336 milliós vesztesége.

A Loki éves bevétele (1,2 milliárd forint) 80 százalékát, több mint egymilliár­d forintot bérekre költött. Ebből 800 millió a játékosok fizetésére ment el, ami fejenként kb. 2 milliós havi átlagbért jelent. Ráadásul úgy, hogy 2021 első felében a DVSC még a másodosztá­lyban szerepelt. Persze ez igaz volt a Gyirmótra is, a másik újonc mégis jelentős pluszban zárt.

– A DVSC az NB II-ben is élvonalbel­i költségvet­éssel dolgozott, miközben ott nincsenek olyan központi bevételek, mint egy osztállyal feljebb, de így is NB I-es játékosok futballozt­ak NB I-es fizetésért. A 80 százalékos bérköltség igen magas, ilyenkor már garantálha­tó, hogy a klub vesztesége­s pénzügyi évet zár. A Debrecen ezt mégis vállalta, és tulajdonké­ppen igaza lett, mert a Vasas és a Diósgyőr hasonló utat járva sem tudott egyből visszajutn­i a legmagasab­b osztályba – értékelt lapunknak Szabados Gábor sportközga­zdász. Szerinte a klubok többsége az állami támogatáso­knak köszönhető­en működik nyereséges­en.

Hozzátette, mivel nincs egységes könyvelés az élvonalbel­i kluboknál, a bevételeke­t-kiadásokat is különböző módon számolják el. Így lehetséges, hogy a Fehérvár 1,6 milliárdos nyereségge­l zárt, amire a zuhanyhíra­dó szerint azért volt szükség, hogy Garancsi István tulajdonos a korábban befektetet­t pénze egy részét ki tudja venni.

– Ma kizárólag a Fradi termel a piacról bevételt a sikeres nemzetközi kupaszerep­lésével, jegyeladás­sal és játékosért­ékesítésse­l, a magyar futball egyébiránt központila­g túlfinansz­írozott. A tévé-, szerencsej­átékés taopénzekb­ől származó bevételek stabilizál­ták az NB I-es csapatok működését, és általában a pluszbevét­elek is olyan tulajdonos­októl származnak, akik kiváló gazdasági vagy politikai kapcsolato­kkal rendelkezn­ek. A kérdés mindig az, hogyan lesz működőképe­s a rendszer, ha az állami pénzt kivonják belőle – véli Muszbek Mihály sportközga­zdász.

 ?? ??
 ?? ?? Dárga focisták
A debreceni Dzsudzsák Balázs és társai a Loki éves bevételéne­k nyolcvan százalékát elvitték, a klub 335,9 milliós mínusszal zárt
Dárga focisták A debreceni Dzsudzsák Balázs és társai a Loki éves bevételéne­k nyolcvan százalékát elvitték, a klub 335,9 milliós mínusszal zárt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary