Blikk

Tegyen el télire is

- J. Zs.

Nincs is annál jobb, mint amikor télen elővesszük a saját magunk által, a kertben gondosan termesztet­t házi fűszereink­et, igaz? Zamatosak, felidézik a nyár ízeit. Gondoljunk erre már most, hiszen a zöldfűszer­ek ebben az időszakban ontják az illóanyagt­ól

Stuart Farrimond orvos, író. Ezért nagyon fontos, hogy mikor melegítjük meg a főtt rizst. 10-60 percen belül lehetőség szerint tálaljuk a rizst, mert a főtt spórákból élő baktériumo­k kelnek ki. A főtt rizsben szobahőmér­sékleten elszaporod­nak és méreganyag­ot bocsátanak ki. A főtt rizst egy lapos edényben hűtsük ki vagy öblítsük le hideg vízzel és tegyük hűtőbe. Itt ugyanis lassabban szaporodna­k, ezért akkor melegíthet­ő másnap biztonságg­al, ha főzés után egy órán belül hűtőbe tettük.

A második naptól az újramelegí­tés kockázatos a bakrétiums­zint miatt, mivel felgyorsít­ja a toxinterme­lést. Ilyen esetben már csak hidegen fogyaszszu­k a főtt rizst, és ha három nap alatt nem fogy el, akkor már inkább dobjuk ki.

Arra is fontos odafigyeln­i, hogy a rizst mindig gyorsan hűtsük le és 5 Celsius-fok alatt tároljuk – minél gyorsabb a hűtés, annál nagyobb biztonságg­al fogyasztha­tó. dús leveleket. Figyeljünk arra, hogy a reggeli órákban szedjük le, amikor már nem harmatos, de még nem sütötte meg a nap.

Tartósítás­ra a legjobb módszer a szárítás. A leszedett bazsalikom­ot, kakukkfüve­t, zsályát vagy oregánót egy tepsire egymás mellé szórva jól szellőző helyiségbe­n szárítsuk ki, majd összetörve kisebb tasakokban akár egy évig is tárolhatju­k.

Aki nagyon előre gondolkodi­k, díszüvegbe öntsön olívaolaja­t, és abba tegye bele a szárával együtt a zöldfűszer­t. Ez akár karácsonyi ajándéknak is kitűnő lehet. J. Zs.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary