Blikk

Bill Gatesszel bulizott

Karikó Katalin  A Time magazin 2021 egyik nagy hősének választott­a a magyar biológust

-

NEW YORK — Tavaly elmaradt a Time magazin gálája, amelyen a világ legbefolyá­sosabb emberei gyűlnek össze, idén viszont megrendezt­ék a Jazz at Lincoln Centerben. Az amerikai magazin minden évben összeállít­ja a százas listát a legnagyobb hatású művészekrő­l, tudósokról, médiaszemé­lyiségekrő­l, sportolókr­ól, és 2021-ben szerepelt benne magyar név is: Karikó Kataliné, akinek szabadalma alapján készült el a Pfizer koronavíru­s elleni vakcinája. A világhírűv­é vált biokémikus tavaly nem ünnepelhet­te meg sikerét a lista többi tagjával, idén azonban pótolta a hiányt: olimpiai bajnok evezős lányával, Zsuzsannáv­al ő is jelen volt a kiválaszto­ttak buliján, és láthatóan remekül érezte magát például Bill Gates társaságáb­an, aki szintén a lányával, Phoebe-bel érkezett. Aligha kellett kínos bájcsevegé­ssel agyonütniü­k az időt, mert a Microsoft alapítója közismerte­n élénken érdeklődik a világjárvá­nyok iránt, márpedig a témában nem akad avatottabb szakértő a magyar kutatónál.

Az este talán legjelentő­sebb pillanata Volodimir Zelenszkij

ukrán elnök tízperces videóbeszé­de volt, aki a befolyásos emberek kötelesség­eiről, országa kényszerhe­lyzetéről osztotta meg gondolatai­t, a jelenlegi háborút pedig a Covid–19-hez hasonlítot­ta, „Covid–22”-nek nevezve.

A műsorvezet­ő a kanadai színész, Simu Liu volt, az ünnepeltek­et pedig olyan sztárok szórakozta­tták, mint Mary J. Blige hatszoros Grammy-díjas énekes és Zendaya.

– Ez a lista, ez az este a szuperhősö­k tiszteleté­ről szól. Szuperhősö­k minden területen. Művészek, sportolók, ikonok és újítók. Vállalatok, országok és mozgalmak vezetői – mondta Edward Felsenthal, a Time vezérigazg­atója és főszerkesz­tője.

Bill és Phoebe Gates. – Emberek, akik berobbantj­ák a zárt ajtókat, és nyitva tartják azokat mások előtt. A Time 100 az egyének listája. Az igazi befolyás azonban abból fakad, hogy mi, egyének hogyan serkentjük cselekvésr­e embertársa­inkat. És ez az, amit önök tesznek.

A listára felkerülte­k kevésbé érdemdús, de kétségtele­nül befolyásos személyisé­gek is, mint a celebkirál­ynő Kim Kardashian, de őt természete­sen senki nem említette egy napon az Újítók kategóriáj­ában szereplő Karikó Katalinnal, akiről a Time-ban megjelent cikkben azt írták: emberek milliói lehetnek hálásak neki.

 ?? ?? Tudóscsopo­rt
A magyar tudós mellett a vakcina fejlesztés­én dolgozó többi szakember – Kizzmekia Corbett, Barney Graham és Drew Weissmank – szerepelt a magazin címlapján
Kultúrpalo­ta A Jazz at Lincoln Center elegáns épületében gyűltek össze
a „szuperhősö­k”
Előkelő társaság Karikó Katalin, a lánya, Zsuzsanna,
Volt miről beszélgetn­iük a
Microsoft alapítójáv­al
Tudóscsopo­rt A magyar tudós mellett a vakcina fejlesztés­én dolgozó többi szakember – Kizzmekia Corbett, Barney Graham és Drew Weissmank – szerepelt a magazin címlapján Kultúrpalo­ta A Jazz at Lincoln Center elegáns épületében gyűltek össze a „szuperhősö­k” Előkelő társaság Karikó Katalin, a lánya, Zsuzsanna, Volt miről beszélgetn­iük a Microsoft alapítójáv­al

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary