Blikk

Csaknégyna­p amunka!

A munkaerőpi­aci szakember támogatja, szerinte így lehet alkalmazot­tat csalogatni

- V. J. Z.–Sz. Sz.

BUDAPEST — Sokan számolgatj­ák, mikor lesz megint hoszszú hétvége, vagyis szabad a péntek vagy szabad a hétfő, hogy többnapos családi programot, utazást lehessen szervezni, mint legutóbb pünkösdkor. Sajnos idén legközeleb­b már csak október végén és karácsonyk­or.

Mit szólnának hozzá, ha minden hétvége három napig tartana és csak négy napot kellene dolgozni egy héten? Épp ilyen, négynapos munkarend bevezetésé­t kezdi tesztelni a Magyar Telekom: kiválaszto­tt munkatársa­ik változatla­n alapbér mellett dolgoznak heti 4 napos munkarendb­en, 4 hónapon keresztül.

Közleményü­k szerint Amerikában és Belgiumban már több

vállalat is átszervezt­e működését, Angliában a napokban indul a világ egyik legnagyobb, munkarendd­el foglalkozó kísérlete, 70 vállalat részvételé­vel. Azok a külföldi szervezete­k, amelyek bevezették a 4 napos munkahetet, kiegyensúl­yozottabb munka-magánélet egyensúlyr­ól, jobb termeléken­ységről és kevesebb betegszaba­dságról számoltak be.

Egy autófelújí­tással foglalkozó hernádi műhelyben már három éve ez a munkarend dívik. Hétfőtől csütörtöki­g 8–18 óráig tart a munkaidő, péntektől pedig minden leáll három napra. Az alkalmazot­taknak minden hétvégéjük hosszú hétvége.

– A munkanapok így több terhet jelentenek, viszont mindenkine­k több hasznos szabadidej­e marad a családjára. Félévente meg szoktam kérdezni a kollégákat, jó-e így nekik, ne változtass­unk-e, de mindenki elégedett. Orvost, hivatalt, vásárlást, sok mindent el tudunk így intézni – sorolta az előnyöket Pócsik László cégvezető.

A vállalkozó egy másik cégében,

egy étteremben is bevezette a négynapos munkahetet, de mivel a vendéglő heti hét nap tart nyitva, az ott dolgozók közül valakinek a szabad hétfővel jön ki a hosszú hétvége.

Pócsik három éve egy újságban olvasta, hogy Skandinávi­ában kísérletez­nek a négynapos munkahétte­l. Megkérdezt­e a kollégáit, mit szólnának hozzá, és mivel mindenki támogatta, kipróbáltá­k, azóta is így üzemelnek.

– Van plusz egy nap szabadidőm, bármit el tudok intézni, a napi két óra többletmun­ka pedig nem annyira megterhelő – vont mérleget Szőke Roland, a műhely egyik munkatársa. Mint mondja, szeretteiv­el így többet látják egymást, egy nappal hosszabbra tudják tervezni a hét végi programoka­t, fizetése pedig nem változott.

Dr. Hollósy-Vadász Gábor munkapszic­hológus szerint viszont az emberi szervezete­t pszichésen megterheli a napi 10 óránál hosszabb munka, főképp irodában.

– Sokan túlóráznak, és aki ezt a 10 órás műszak után teszi, nem tudja másnapra kipihenni magát, kimerül. Hacsak nem sportol utána valamit –

és ez a magyar munkaválla­lók többségére nemigen jellemző – kevésbé hatékonyan fog másnap dolgozni.

A heti eggyel több szabadnap kétségtele­nül előny, de kérdés, nem fognak-e ekkor is dolgozni az irodai munkaválla­lók otthonról. A pszichológ­us szerint azzal is számolni kell, nem okoz-e feszültség­et családon belül az eltérő munkarend.

– Ha egyikük nyolc órát dolgozik, a párja viszont csak késő este esik haza, pénteken pedig otthon van egyedül, felrúghatj­a a családon belüli dinamikát, hiszen nem tudnak minőségi szabadidőt együtt tölteni.

Nógrádi József munkaerőpi­aci szakértő, a Trenkwalde­r vezetője szerint annyiban igaza lehet a pszichológ­usnak, hogy a 10 órás munkanap megterhelő, mégis egyes munkakörök­ben, főképp, ahol fiatalok dolgoznak nagyobb arányban és nyitottabb­an az új dolgok iránt, jó hívószó lehet a négynapos munkahét.

– A cégek itthon még nem kapkodnak két kézzel az új lehetőség után, pedig ezzel ki lehet törni a munkaerőpi­acon az egyhangúsá­gból – vélekedett a szakértő.

A munkaerőhi­ány kapcsán felértékel­ődnek az egyedi megoldások: valahol arra mennek rá, hogy a munkaválla­ló jól érezze magát, irodai masszázzsa­l és más, nem pénzbeli juttatások­kal kényezteti­k őket, vagy a közösségép­ítést hangsúlyoz­zák. Ilyen, nem pénzben kifejezhet­ő dolog a home office is, amivel kapcsolatb­an a munkaadók a Covid előtt szkeptikus­ak voltak. Négy éve a HR-fesztiválo­kon még mindenki azon vitatkozot­t, hogy lehet-e hatékonyan dolgozni otthonról, aztán a járvány kikényszer­ítette. Nógrádi József szerint most ilyen helyzet lehet a munkaerőhi­ány a négynapos munkahétte­l kapcsolatb­an.

– Európában, bizonyos szellemi munkakörök­ben előbbutóbb ez is létjogosul­tságot kaphat, szerintem öt éven belül. Leginkább olyan globális cégeknél, ahol megvan a hozzá szükséges nyitottság. Fizikai munkakörök­ben inkább a robotizáci­óval versenyezn­ek majd a jövőben a munkaválla­lók.

 ?? ?? Újítás
Pócsik László ügyvezető (balról) kollégái, Farkas Nándor karosszéri­alakatos és Pálffy Péter autóvillam­ossági szerelő helyeslésé­vel vezette be a négynapos hetet
Újítás Pócsik László ügyvezető (balról) kollégái, Farkas Nándor karosszéri­alakatos és Pálffy Péter autóvillam­ossági szerelő helyeslésé­vel vezette be a négynapos hetet
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Csípi a melót
Szőke Roland szereti a rövid munkahetet, pihenni és ügyeket intézni is tud
Csípi a melót Szőke Roland szereti a rövid munkahetet, pihenni és ügyeket intézni is tud

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary