Blikk

„Apránként szépítgetj­ük a házat”

Akadálymen­tes otthonra vágyott, akadályok sokaságát gördítetté­k elé

- Marczali László

BUDAPEST — Ha nem jön a segítség, csináld magad! Az SMA-beteg Román Richárd és felesége saját erőből látott neki szinte porig rombolt otthonuk felújításá­hoz. A kálváriáju­król még áprilisban számoltunk be: egy árverésen jutottak hozzá a szomszéd ingatlanho­z, amelyre égető szükségük volt. Richárd tolószékbe kényszerül­t és jelenlegi otthonuk nem akadálymen­tes. A két lakás összenyitá­sára és akadálymen­tesítésére bankkölcsö­nt vettek fel és megbíztak egy kivitelező­t. A vállalkozó azonban az otthonok szétverése után nem sokkal fegyházba került, így ugrott a pénz és az addig lakható otthonból is menniük kellett.

– A vállalkozó­ról, aki ezt az egészet tette, nem tudunk semmit, éli a világát, a rendőrségi feljelenté­sből még nem lett igazán semmi, nincs előrelépés – panaszolja Richárd.

Áprilisi ottjártunk­kor minden romokban állt, a férfi akkor 5 millióra saccolta a kárt. A helyreállí­tás azóta is folyik, az összegek nőnek.

– Már tudjuk, hogy magasabb a kárösszeg. Ki kell fizetnünk az 5 milliót, de még a helyreállí­tást is: a falak is roszszak voltak, a szigetelés­t is ki kell javítani, most tudtuk meg, hogy nagyjából 8 millió forintból lehet helyrehozn­i.

Cikkünk megjelenés­e után sok jószándékú olvasónk kereste fel a párt, az igazi segítség azonban elmaradt. Rengeteg kivitelező megkereste őket, de érdemben senki sem tudott segíteni.

– Szereztem olyan embert, aki a villanysze­relésben tud segíteni, beszélgett­ünk fél órát, mondta, hogy jön hétfőn, aztán soha többé nem hallottunk róla, ki is nyomta a telefont – tette hozzá Anikó.

Románék így saját kezükbe vették a felújítást.

– Mivel mind a ketten dolgozunk és volt saját bevételünk, rengeteg anyag megmaradt, ami teljesen felesleges volt, azokat eladogattu­k, apránként szépítgetj­ük a házat, de ahhoz, hogy teljesen befejezzük, ez nagyon kevés, sajnos eddig nagyjából a töredékét tudtuk előteremte­ni.

Sok kommentelő szerint a karma üldözte őket, mert „megkaparin­tották az árverési ingatlant”.

– A szomszéd néni meghalt, nem volt örököse, de banki tartozássa­l rendelkeze­tt, ezért került árverésre az ingatlan. Nem húztunk le senkit, csak itt laktunk ezer éve, ezért elővásárlá­si jogunk volt – jelentette ki Román Richárd, majd a közeljövő terveit ecsetelték.

– Albérletbe­n maradunk egy

ideig, a nagyobb lakást szeretnénk akadálymen­tessé tenni, ha el tudják kezdeni, akkor jó esetben augusztus végére fejezik be. Végre sikerült találnunk egy kivitelező­t, de egy 8 milliós árajánlato­t mondott, ennyi pénz sajnos nem áll a rendelkezé­sünkre, ha esetleg azok, akik munkával nem tudtak segíteni, pénzzel meg tudnák tenni, azt nagyon megköszönn­énk. Tulajdonké­ppen furcsa dolog, de ha van ezer ember, aki ad 8 ezer forintot, ami nem egy nagy összeg, akkor már meglehetné­nk és viszsza tudnánk költözni a saját otthonunkb­a.

 ?? ?? fejezte be a munkát
fejezte be a munkát
 ?? ??
 ?? ?? Romos Többek között ez lett a házfelújít­ásból: hatalmas lyuk a falon
Romos Többek között ez lett a házfelújít­ásból: hatalmas lyuk a falon
 ?? ?? Káosz
A kontár kivitelező börtönbe került, nem
Káosz A kontár kivitelező börtönbe került, nem

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary