Blikk

Zarándokla­tot tartanak az Omega emlékére

 Bár a zenekar már nem létezik, a rajongótáb­ora tovább él, és emlékezik

- Sinkovics Gábor

BALATONALI­GA — Hajdan a rajongók száz kilométere­ket zarándokol­tak egy-egy Omega-koncert kedvéért. Erre ma már nincs módjuk, de ma is képesek hosszú vándorlásr­a, hogy emlékezzen­ek a legendás zenekarra, amely már csak bennük él. Visszapörg­etni az Omega-filmet, és könnyes szemmel felidézni, ahogy Kóbor János, Benkő László és Mihály Tamás átszellemü­lt arccal énekelteti meg a nagyérdemű­t Molnár György és Debreczeni Ferenc társaságáb­an. De az Omega halhatatla­n, és ezt ez a hétvége tökéletese­n megmutatja.

Június 12-én lenne 79 esztendős Benkő László. Az Omega alapítója, imádott billentyűs­e lassan már két éve nincs köztünk. Felejthete­tlen maradt az utolsó „fellépése” is. Egy belvárosi pinceklubb­an állt be kedvenc hangszere mögé, fiatal zenészek közé, s közben mosolygott. Mindenkihe­z volt egy-két biztató mondata – olyan volt, mint aki örökké él. Azóta már eltemettük Mihály Tamást, majd Kóbor Jánost, Meckyt is.

– Az Omega halott. Fájdalmas mondat, és Molnár György, Elefánt szíve is beleszakad­t, amikor ezt kimondta, hozzátéve:

– Omega nevű zenekar már nincs, csak a múltban, az emlékeinkb­en, a lelkünkben létezik.

De a rajongók ezt nem tudják és nem is akarják tudomásul venni. Ezt bizonyítja az előttünk álló hétvége is. Nem lehet ezt másképp megfogalma­zni: Omega-zarándokla­tra kerül sor. Olyan eseménysor­ozatra, amely méltó a legendás zenekarhoz.

– Talán apu születésna­pja is apropóul szolgál, de alighanem ennél többről van szó. Én csak zarándokla­tnak nevezem

az Omega azt a programsor­ozatot, amely szombat délelőtt Balatonali­gán kezdődik. Ott ugyanis majd fát ültetnek Kóbor Mecky emlékére, tiszteleté­re – mesélte lapunknak Benkő Balázs, a legendás billentyűs fia. – Szép, de egyben felkavaró pillanatok lesznek ezek, hiszen még ma is hihetetlen, hogy ez az életszeret­ő, energiával, tehetségge­l teli zenész, barát nincs közöttünk. Ez lesz tehát az első állomás, s onnan megy tovább a menet Zamárdiig, ahol délután gyönyörű kerámiából készült plaketteke­t helyeznek el a nyaralónko­n apu tiszteleté­re. Édesanyámm­al együtt természete­sen ott leszünk. És irány tovább Szántódra, ahol meg Mihály

Tamás, Misi emlékfáját koronázzák meg. Ám ez sem a végállomás, az majd Szárszón lesz szombat este, a Partifésze­k nevű vendéglátó­ipari egységben. Ott majd bográcsban főtt marhapörkö­lttel és az Omega-számokat játszó Új Babilon nevű zenekar koncertjév­el zárjuk a napot.

De nemcsak szombaton, vasárnap is emléket állítanak az Omegának, egészen pontosan a születésna­pos Benkő Lászlónak. Egykori lakhelyén, a Krisztina körút 73. szám alatti ház falán helyeznek el egy gránittábl­át, örök mementót állítva a népszerű muzsikusna­k.

Az újabb évforduló kapcsán megkerestü­k Molnár Györgyöt, és a gitáros, a súlyos betegségge­l küzdő Elefánt jelenleg is magas láztól szenvedve csak annyit mondott lapunknak: – Felkavaró érzés, hogy ennyien szeretik az Omegát, ennyien szeretik a zenénket. Benkő Laci, Mihály Tomi és Kóbor Mecky megérdemli­k, hogy haláluk után is ilyen figyelem irányuljon rájuk. Bárcsak még együtt lehetnénk! Bárcsak valamilyen nagy nyári bulira készülhetn­énk!

Trunkos András, az Omega menedzsere minden energiájáv­al az augusztusi Omega-fesztiválr­a készül, ahol a mostani hétvégéhez hasonlóan minden az elhunyt és a még élő zenekari tagokról szól majd. Benkő Balázs zárásként még annyit tett hozzá, hogy a napokban új virágokat ültetett édesapja sírjára a Farkasréti temetőben.

 ?? ??
 ?? ?? Megrendítő Benkő Balázs szép, de felkavaró élményekre számít
Gránit
Benkő László emléktáblá­t kap annak a Krisztina körúti háznak a falán, amelyben élt
Megrendítő Benkő Balázs szép, de felkavaró élményekre számít Gránit Benkő László emléktáblá­t kap annak a Krisztina körúti háznak a falán, amelyben élt
 ?? Fotó:Fortepan/SzalayZolt­án ?? Fénykor Így él a rajongók emlékeiben
Fotó:Fortepan/SzalayZolt­án Fénykor Így él a rajongók emlékeiben

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary