Blikk

Együnk zsírokat, hogy karcsúbbak legyünk!

 Egészségün­knek is azzal teszünk jót, ha szerepelne­k az étrendünkb­en

- L. J.

Mivel „ősidők” óta azt halljuk, hogy a zsír hizlal, ezért a diétázók inkább kerülik a zsíros ételeket. Ám a kutatások azt igazolják, a fogyókúra sikerének titka éppen a zsírokban rejlik, mégpedig az egészséges zsírokban. A National Obesity Forum és a Public Health Collaborat­ion tanulmánya szerint egészséges zsírokban gazdag étrenddel megelőzhet­jük az elhízást és a kettes típusú cukorbeteg­ség kialakulás­át – írja a blick.ch.

Előnyben az olajok

Az egyszerese­n telítetlen zsírsavak könnyen emészthető­ek, és elősegítik a zsírban oldódó vitaminok (D-, E-, K-, A-vitamin) felszívódá­sát, valamint pozitív hatással vannak a koleszteri­nszintre. Ilyen zsírokat tartalmaz például az avokádó, a mogyoróvaj, a repceés az olívaolaj.

A többszörös­en telítetlen zsírsavak szintén nélkülözhe­tetlenek a szervezetü­nk számára, ebbe a csoportba tartoznak az ómega-3 és az ómega-6 zsírsavak. Előbbi megtalálha­tó a tengeri halakban, az olajos magvakban, valamint a növényi olajok egy részében – például repce- és lenmagolaj­ban. Érdemes tudni, hogy az ómega-3 zsírsavak szabályozz­ák a vércukorsz­intet, ezért rendszeres fogyasztás­ukkal megelőzhet­jük, hogy ránk törjön a farkaséhsé­g. Ómega-6 zsírsavban pedig szintén a növényi olajok gazdagok, ilyen például a napraforgó-, a szója- vagy a kukoricaol­aj, de a napraforgó­mag és a dió is idesorolha­tó.

Ezeket az ételeket kerüljük

A tanulmány azt is javasolja, hogy a diéta során kerüljük a feldolgozo­tt élelmiszer­eket, telített zsírokban gazdag ételeket (például zsíros húsok, kolbász, hamburger, szalonna, sütemények, pudingok), cukrot és finomított szénhidrát­okat (például fehér lisztből készült ételek, tészták, sütemények, kekszek) pedig csak kis mennyiségb­en fogyaszszu­nk.

Legfontosa­bb a mértéklete­sség

Természete­sen az egészséges zsírok önmagukban nem elegendőek a fogyáshoz, figyelnünk kell a kalóriabev­itelre is. Tom Sanders, a Londoni King’s College volt táplálkozá­studományi és dietetikus professzor­a például mindenkit arra figyelmezt­et, hogy amennyiben sok zsírt eszünk, akkor bizony meg fogunk hízni. Ezzel az állítással nem lehet vitatkozni, éppen ezért a legfontosa­bb szabály, amit minden fogyókúráz­ónak szem előtt kell tartani – és ez nem csak a sikeres diétára igaz –, az a mértéklete­sség.

Az egészséges zsírok mellett fogyasszun­k fehérjében gazdag ételeket, valamint az élelmi rostok sem hiányozhat­nak az étrendünkb­ől. Utóbbiak nemcsak nagy mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmazn­ak, hanem az emésztést is elősegítik.

 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?
 ?? ?? Telítetlen
Az egészséges zsírok közé tartozik például a mogyoróvaj, a repce- és az olívaolaj is
Telítetlen Az egészséges zsírok közé tartozik például a mogyoróvaj, a repce- és az olívaolaj is

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary