Blikk

„A legolcsóbb autók átlagára is 2 millió forinttal lett több” Gablini Gábor,

a Gépjármű Márkakeres­kedők Országos Szövetségé­nek elnöke

- B. L. N.

Egy friss uniós döntés szerint 2035-től tilos lenne benzines és dízeles autókat árulni, reális ez?

– Túl sok idő van 2035-ig ahhoz, hogy ez addig változzon. Ez egy céldátum, a döntés az új autókra vonatkozna, de ennek megvalósít­ásához további aldöntések­re van szükség.  Európa más részein lényegesen több a hibrid?

– A hibridek megjelenés­e gyorsított­a a dízelek szűkülését. Annak ellenére, hogy a dízeles technológi­a hosszú távra, energiahat­ékonyság, károsanyag-kibocsátás szempontbó­l még mindig a legjobb. Két éve Magyarorsz­ágon az eladott új autók bő 20 százaléka volt dízeles, az új elektromos autók aránya 30 százalék közeli lett. De eközben, itthon extrém magas a 20 év fölötti autók száma.

Ha az embereknek nincs pénze cserére, hogy lehetne ezt megoldani?

– Akinek olcsóbb autóra van pénze, hibridet nem tud venni. Az unió mondhatná azt, hogy támogatja a hibrid technikát, de közben leszámolna a régi járművekke­l. Fokozatosa­n, például 5 éven belül a 20 év felettieke­t, újabb 5 év után a 15 évnél régebbieke­t vezetné ki a forgalombó­l. Drámaian javulnának a környezett­isztasági adatok. Módosabb országokba­n az autósok 3-4 évente cserélnek járművet.

 Aki ma nálunk új autót vesz, inkább elektromos­at keres?

– Vásárlóerő kérdése, a középés felsőbb szinten igen. De a legolcsóbb autók átlagára is 2 millió forinttal lett több, tehát nem kis kihívás ma autót árusítani.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary