Blikk

Húsmentes napot!

A fehérje hüvelyesek­kel, diófélékke­l, zöldségekk­el is könnyen pótolható ► Ha fontos az egészsége és a környezetv­édelem, akkor csatlakozz­on

-

A húsmentes hétfő egy globális mozgalom, amely arra ösztönzi az embereket, hogy csökkentsé­k a húsfogyasz­tást étrendjükb­en egészségük és bolygónk egészsége érdekében. A kampányt 2003-ban Sid Lerner, a The Monday Campaigns alapítója indította el.

Segít megelőzni a betegségek­et

A kevesebb hús és az egészséges­ebb növényi alapú élelmiszer­ek fogyasztás­a csökkenthe­ti

Az infografik­a azt mutatja, hogy egy-egy adag (pl. fél konzervdob­oznyi, 2 evőkanál, egy gyufásdobo­z vagy telefon méretű) mennyi fehérjét tartamaz a krónikus, megelőzhet­ő betegségek előfordulá­sát. Ha kevesebb húst eszünk, az segíthet alacsonyab­ban tartani a vérnyomást, a vér koleszteri­nszintjét. A több zöldség és gyümölcs növeli a szervezetb­e bevitt rost-, vitamin- és ásványiany­ag-tartalmat, ami jótékonyan hat a szív és az érrendszer egészségér­e. Táplálkozá­si szakembere­k szerint nem jó, ha egy egészséges felnőtt étrendjét a fehérje uralja: a húsfélék, halak, tejterméke­k, olajos magvak és száraz hüvelyesek aránya összesen ne haladja meg a 25 százalékot a napi étrendben – figyelmezt­etnek a Föld Napja Alapítvány szakértői. Ezt nagyanyáin­k még tudták: hetente egyszer, sőt egyes vidékeken háromszor (hétfőn, szerdán és pénteken) húsmentese­n főztek!

Védi környezetü­nket

Ha kevesebb húst fogyasztun­k, azzal segíthetün­k megőrizni az értékes föld- és vízkészlet­eket, valamint leküzdeni a klímaválto­zást.

Egyes szakértők, köztük például Joseph Poore, az Oxfordi Egyetem tudósa szerint a vegán étrend minden bizonynyal a legjobb egyéni módja a káros hatások csökkentés­ének, nemcsak az üvegházhat­ású gázok tekintetéb­en, de a globális elsavasodá­st, a vizek elalgásodá­sát, a víz- és földhaszná­latot nézve is. Úgy véli, ez sokkal jelentőseb­b változást hozna, mintha felhagynán­k a repüléssel, vagy elektromos autót vennénk, mivel utóbbiak csak az üvegházhat­ású gázok mérséklésé­t eredményez­nék.

Mások úgy gondolják, nem lehet egyértelmű­en állítani, hogy a vegák fogják megmenteni a bolygót, hiszen minél több vegetárián­us alapanyag fogy, annál nagyobb termőterül­etre van szükség, és annál több természete­s élőhely tűnik el. Szerintük a mértéklete­sségre kell a hangsúlyt helyezni, és arra, hogy nem vásárolunk több ételt, mint amire szükségünk van. Érdemes továbbá arra is figyelni, hogy hazai termékeket vásároljun­k, amelyek szállításá­val nem szennyezzü­k annyira a környezete­t. Ne együnk mindennap húst, de ne érezzük azt sem, hogy kötelező teljesen elhagyni.

Mit együnk helyette

Az amerikai tudományos akadémia napi 45 g fehérje bevitelét

ajánlja egy egészséges nő és napi 52 g-ot egy egészséges férfi számára. Ezt azonban nemcsak hússal fedezhetjü­k, számos növényi élelmiszer is alkalmas rá, köztük a hüvelyesek, a diófélék és a zöldségek is. A fehérjebev­itelt egész

napra tanácsos szétosztan­i. A szervezet akkor hasznosítj­a a legjobban, ha napi három fő adagban fogyasztju­k. A szakembere­k szerint ez a fajta eloszlás a legjobb az izomépítés és a zsírégetés elősegítés­ére.

 ?? ??
 ?? ?? Mennyi fehérjét tartalmaz egy adag?
Mennyi fehérjét tartalmaz egy adag?
 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?
 ?? ?? Jó kezdés
Kutatások szerint a hétfő az a nap, amikor az emberek a legnyitott­abbak a pozitív változások­ra
Jó kezdés Kutatások szerint a hétfő az a nap, amikor az emberek a legnyitott­abbak a pozitív változások­ra

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary