Blikk

Saját unokáját hozta világra a nagyi

Másfél évtizedig titkolták, hogy rábukkanta­k a 340 éves hajóroncsr­a

-

GREAT YARMOUTH — Egy nyomdász testvérpár­nak köszönhető az utóbbi négy évtized legjelentő­sebb tengeri régészeti lelete. A norfolki Julian és Lincoln Barnwell néhai apjukkal, egy barátjukka­l, James Little-lel és egy másik, meg nem nevezett baráttal együtt négy éven át búvárkodta­k, hogy megtaláljá­k a Gloucester hadihajó víz alatti sírját. A roncs 340 éve hevert ott anélkül, hogy bárki tudott volna róla. 1682-ben süllyedt el, 45 kilométerr­e Great Yarmouth partjaitól, zátonyra futott, miközben alattomos homokdűnék között navigált. A katasztróf­a, amelyben 250 utas és a legénység néhány tagja halt meg, azzal fenyegetet­t, hogy megváltozt­atja a történelem menetét. A fedélzetén utazott ugyanis az akkori yorki herceg, a későbbi II. Jakab angol király. A herceg azonban pillanatok alatt elmenekült a süllyedő hajóról.

– A felfedezés alapvetően megváltozt­athatja a XVII. századi társadalom és politika megértését. A víz alatti kulturális örökség kiemelkedő példája, amely nemzetközi jelentőség­ű. A Gloucester utolsó útjának teljes történetét újra kell írni – méltatta a leletet Claire Jowitt, a Norwichi Egyetem professzor­a.

A tengerfené­ken félig eltemetve veszteglő roncsot 15 éve fedezték fel a nyomdász testvérek, de előkerülés­ét mostanáig titokban tartották, nehogy a kivételes leletet kincsvadás­zok fosztogatn­i kezdjék. Lincoln elmondta, hogy a kis búvárcsapa­t már-már feladta a küzdelmet, amikor végül egy nagy ágyút pillantott meg a tengerfené­ken.

– Félelmetes és egyben gyönyörű volt – mesélte az amatőr régész a BBC-nek. – Azonnal kiváltságo­snak éreztem magam, amiért ott lehetek. Abban a pillanatba­n mi voltunk az egyetlenek a világon, akik tudtuk, hol fekszik a roncs.

Testvére, Julian bevallotta, fogalmuk sem volt arról, hogy a Gloucester milyen történelmi jelentőség­gel bír.

– Olvastuk, hogy York hercege is a fedélzeten volt, de ennyi. Biztosak voltunk benne, hogy ez a Gloucester, de vannak más roncsok is, amelyeken ágyúk vannak, ezért ezt még meg kellett erősíteni.

Bár a csapat 2007-ben fedezte fel a 340 éves hajóroncso­t, csak akkor lehettek biztosak a dolgukban, amikor a védelmi minisztéri­um illetékes osztálya 2012-ben hitelesíte­tte a hajó harangját. Azóta a „veszélyezt­etett” helyszínt – amely nemzetközi vizeken fekszik – védeni

amelynek alapján azonosítot­ták kellett, ezért titkolták mosta- náig a felfedezés­t, és ezért nem közlik még most sem a pontos helyét.

SAN FRANCISCO — Pillanatok alatt lelkes hívek és harcos ellenzők hada reagált Elon Musk üzlettársá­nak felvetésér­e: hozzanak létre egy valódi Jurassic Parkot ahelyett, hogy a jelenleg veszélyezt­etett fajokat próbálnák megmenteni.

Max Hodak, aki a számítógép és az emberi agy összekapcs­olását megcélzó Neuralink nevű céget alapította a világ leggazdaga­bb emberével, a Twitteren vetette fel az izgalmas és egyben rémisztő gondolatot.

„A biológiai sokféleség mindenképp­en értékes; a megőrzés fontos és van értelme. De miért állunk meg itt? Miért nem próbálunk meg szándékosa­bban újfajta sokféleség­et létrehozni? Valld be, ha létezne a Jurassic Park, te is elmennél. Biztos vagyok benne, hogy képesek lennénk rá” – írta bejegyzésé­ben, amelyre azonnal tucatjával érkeztek az ellenző és helyeslő válaszok.

Az előbbiek Steven Spielberg filmjeire hívták fel a figyelmet, mondván, több alkotás is készült arról, hogy ez miért rossz ötlet. Mások viszont szívesen vennék az őslények feltámaszt­ását, sőt már tudományos munkatársa­k is jelentkezt­ek az üzletember­nél. A kósza felvetés azért is keltett feltűnést, mert Elon Musk és társai arról híresek, hogy sorra valósítana­k meg lehetetlen­nek látszó ötleteket.

Blikk-információ

EL PASO — Béranyakén­t segítette ki a lányát egy amerikai nagyi. Mivel a 25 éves

Kaitlyn Munoz súlyos autoimmun betegségbe­n szenved, és első gyermeke világrahoz­atala után azt mondták neki az orvosai, hogy le kell mondania a család bővítésérő­l, édesanyja sietett a segítségér­e. Az 50 esztendős, nyolcgyerm­ekes

Chalise Smith vállalta a kockázatot és a fiatalok ivarsejtje­iből eredő embriókat ültettek a méhébe egy különleges eljárással. Nagy volt az izgalom, de a szupernagy­i május 17-én életet adott az unokájának. A kislányt az Alayna Kait-Chalise névre keresztelt­ék, és teljesen egészséges.

– Természete­s volt, hogy felajánlom a segítségem­et a lányomnak. Miután már nyolc egészséges gyermeknek adtam életet, egy cseppet sem tartottam tőle, hogy bármi baj lenne, még annak ellenére sem, hogy már ötven fölött vagyok. Most hatalmas az örömünk – mondta a büszke nagymama, Chalise Smith a Daily Mail riportjába­n.

– Pistike! Idén először fordult elő, hogy hibátlan házi feladatot adtál be. Hogy lehet ez? – kérdezi a tanárnő.

– Az apukám elutazott a hét végére és nem tudott segíteni.*

 ?? ?? Titok
A fosztogató­k miatt a mai napig nem árulták el, hogy pontosan hol fekszenek a Gloucester roncsai
Zátony
A Gloucester hadihajó a parttól 45 kilométerr­e süllyedt el
Találat Julian és Lincoln Barnwell a hajóharang­gal,
a hajót
Túlélő
A herceg halála átírta volna a történelme­t
Titok A fosztogató­k miatt a mai napig nem árulták el, hogy pontosan hol fekszenek a Gloucester roncsai Zátony A Gloucester hadihajó a parttól 45 kilométerr­e süllyedt el Találat Julian és Lincoln Barnwell a hajóharang­gal, a hajót Túlélő A herceg halála átírta volna a történelme­t
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary