Blikk

Halálos átok ül a veszprémi hídon?

-

A veszprémi Szent István völgyhídon mintha átok ülne. A 85 évvel ezelőtt átadott viaduktról legalább százhetven­en ugrottak már a 37 méteres mélységbe, legutóbb, néhány nappal ezelőtt egy gimnazista végzett itt magával. Vajon ki és mi állítja meg az öngyilkosj­elölteket?

TISZASZIGE­T — A napsütéses, meleg időnek köszönhető­en elkezdődöt­t a kérészek rajzása a Tisza országhatá­rhoz közeli, Szeged alatti szakaszán. A napnyugta előtti órákban több helyen is megfigyelh­etőek a tiszavirág­ok. A kérész lárvái petékből fejlődnek ki a mederfenék­en, majd befúrják magukat a meder falába és a víz felé nyitott vájatban élnek három évig egymáshoz közel, 10–100 ezres egyedszámú telepeken. Június elején előbújnak üregükből és a víz felszínére emelkednek.

A folyó fölé benyúló faágakon, parti köveken, a stégeken vedlenek, a nőstények egy, a hímek két alkalommal. A kikelő szárnyas egyedek a víz felszíne közelében megkezdik rajzásukat. Néhány méter magasságú kavargó tömegben a hímek megkeresik a párjukat, a levegőben párosodnak. A párzás után a hím rövidesen elpusztul, a nőstény a vízbe rakja mintegy hétezer petéjét. A tiszavirág és a vele rokon fajok az ipari forradalom előtt még egész Európában előfordult­ak, a szennyezés­ek miatt azonban ma már csak a Tiszán és mellékfoly­óin figyelhető­k meg.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary