Blikk

Kinek áll érdekében, hogy a magyarokka­l riogasson?

- V. J. Z.

Az orosz állami médiában arról beszéltek, milyen eséllyel csatolnák Kárpátaljá­t hazánkhoz, és támadnánk meg Ukrajnát. Mi ennek az oka?

– A mai világra jellemző az információ­s hadviselés, mindenféle zavarkeltő híreket osztanak meg egymásról a felek a médiában. Szerintem most is erről lehet szó, feltételez­hetően a közvélemén­y figyelméne­k a megosztása a cél. Az biztos, hogy Magyarorsz­ágnak semmiféle ilyen szándéka nincs, mi a béke pártján állunk, ahogy álltunk eddig is.

Ha egy valótlan információ­t elég sokat ismételget a propaganda, a tömegek számára hihetővé válik. Miképpen lehet ezt megakadály­ozni?

– A magyar kormány kommunikác­iója egyértelmű, komolyan gondoljuk és hangsúlyoz­zuk, a békében, nem a háborúban vagyunk érdekeltek és megadunk minden humanitári­us segítséget. Nem szerencsés a dezinformá­ciók terjesztés­e, mert Ukrajnában is vannak szélsősége­sek, akik védtelen magyar embereken torolhatjá­k meg a sérelmeket. Ezt el kell kerülni.

Aggódik amiatt, hogy a háború kiszélesed­het Európában?

– Mindenki aggódik a háború és a gazdasági következmé­nyek miatt. Nem tehetünk mást, mint hogy hatékony külpolitik­át végzünk, béketárgya­lásokat sürgetünk. Oroszorszá­gnak ugyanakkor nem érdeke NATO-tagállamma­l háborúba keveredni.

 ?? ?? Aki válaszol: Simicskó István korábbi honvédelmi miniszter
Aki válaszol: Simicskó István korábbi honvédelmi miniszter

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary