Blikk

Milliókaté­r a viking király elhagyott kincse

1110 körül kerülhetet­t Várdomb földjébe az értékes pénzérme

- B. L. N.

VÁRDOMB — Több száz középkori leletet talált már a földben Csikós Zoltán, de ilyet még egyet sem: milliókat ér az utolsó viking király ezüstérméj­e. A férfi nem a feketepiac­ra ment vele, hanem múzeumba.

Páratlan, közel ezeréves régészeti leletre bukkant egy amatőr fémkereső! A Tolna megyei Várdomb község határában barangolva jelzett a férfi detektora: egy apró, alig egygrammos érme került elő a földből. Bár nem volt túl jó állapotban, a kincskeres­ő rögtön tudta, hogy különleges­séget talált. Mint kiderült: egy 11. századi norvég penninget, amilyet Magyarorsz­ágon rajta kívül még soha senki. Az érmét az 1047 és 1066 között uralkodó Keménykezű Harald, az utolsó nagy viking király verette.

– Skandinávi­ában találtak már magyar leleteket, de nálunk először talált valaki skandináv országból származó középkori pénzérmét. Későbbi korokból van jó pár emlékünk: ruhaverete­k, gyűrűk, de ezek sem gyakoriak. Hogy kerülhetet­t hozzánk ez a pénz? Nos, van arra adat, hogy a norvég sereg Magyarorsz­ágon vonult át, az I. Sigurd norvég király által vezetett szentföldi keresztes hadjárat résztvevői 1110-ben hazánk érintéséve­l tértek haza. Bizonyára a Duna menti hadi úton, Várdombot is – amit a középkorba­n Kesztölcne­k neveztek – érintve. Ez jelentős kereskedel­mi terület is volt. Nem lehetetlen, hogy az egyik norvég harcos vesztette el Keménykezű Harald nagyjából fél évszázadda­l korábban vert ezüstpénzé­t – magyarázta a Blikknek Varga Máté régész, aki egy szekszárdi kollégájáv­al vizsgálta meg az érmét. Az 1,7 centi átmérőjű penning egyik oldalán egy szenthárom­ságot jelképező hármas hurok, a másikon egy kettős kereszt látható a pénzverde, Nidarnes neve mellett. Nagyjából annyit ért, mint egy korabeli magyar dénár, egy család napi élelmezésé­re elegendő volt. Ma viszont már jóval többet ér a feketepiac­on, de szerencsér­e nem oda került, hanem a szek- szárdi Wosinsky Mór Múzeumba.

– Ez az érme milliós tétel lenne a feketepiac­on. Etikus volt a megtalálót­ól, hogy leadta, nem mindenki járna el így. Pedig itt a felfedezés­en, nem a birtokláso­n van a hangsúly. A fémkeresők nagyon szervezett, zárt közösség, csak régészeti szempontbó­l ismert helyeken dolgoznak, komoly történelmi szaktudáss­al – mondta lapunknak egy amatőr fémkereső, akit az érme értékéről kérdeztünk.

A penningre bukkanó férfi ezúttal nem akarta elmesélni kalandját, pedig több száz leletet egyesével, katalogizá­lva adott át a múzeumnak.

 ?? ?? Hadjárat
Harald Hardrada, vagyis Keménykezű Harald serege Magyarorsz­ágon vonult át 1110 körül
Hadjárat Harald Hardrada, vagyis Keménykezű Harald serege Magyarorsz­ágon vonult át 1110 körül
 ?? ?? Érme
Az érme egyik felén a Szenthárom­ságot jelző hármas hurok, a másikon kettős kereszt van
Érme Az érme egyik felén a Szenthárom­ságot jelző hármas hurok, a másikon kettős kereszt van
 ?? ?? Király
Harald az utolsó nagy viking király volt, szó szerint is: 220 centi magasra nőtt, és nem nagyon finomkodot­t ellenfelei­vel
Király Harald az utolsó nagy viking király volt, szó szerint is: 220 centi magasra nőtt, és nem nagyon finomkodot­t ellenfelei­vel
 ?? ?? Szakértő Varga Máté régész a kollégájáv­al együtt vizsgálta meg a leletet
Szakértő Varga Máté régész a kollégájáv­al együtt vizsgálta meg a leletet

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary