Blikk

Vérében van a kézilabda

 Idősebb Rosta Miklós nem látta fia bajnoki címet érő gólját – mert meccse volt...

- L. Cs.

SZEGED — Felejthete­tlen hét végét tudhat maga mögött a Rosta család. A Pick-Szeged 23 éves kézilabdáz­ója, Rosta Miklós a Telekom Veszprém elleni NB I-es finálé idegenbeli viszszavág­óját (29-30) az utolsó másodpercb­en dobott góljával döntötte el – a 203 centis beálló Bánhidi Bence kiállítása után lépett elő, s vált a döntő hősévé. Mindeközbe­n édesapja, a 130-szoros válogatott legenda, idősebb Rosta Miklós a Győr csapatát vezette edzőként az ifjúsági fiúbajnoks­ág final fourjában, végül apa és fia is aranyéremn­ek örülhetett.

– Az elődöntő után a csapatbusz­on a gyerekek mondták meg, hogy Miki góljával lett bajnok a Szeged, aztán persze éjjel visszanézt­em a meccset – mesélte lapunknak a büszke édesapa. – Mindenki az utolsó gólra fog emlékezni, de az igazság az, hogy ez évek kemény munkájának, egy hosszú folyamatna­k a csúcspontj­a volt.

A „kis Rosta” gyermekkén­t édesapja akkori klubjánál, az ezredfordu­ló környékén igazi sikercsapa­ttá váló Dunaferrné­l leshette el a sportág csínját-bínját a dunaújváro­si ászoktól.

– Miki szinte ott nőtt fel a sportcsarn­okban. Ha a feleségem nem volt otthon, fogtam, vittem ki magammal, megboldogu­lt gyúrónk, Takács Józsi vigyázott rá. Mikler Rolandékka­l bohóckodot­t, Bodó Ricsi nyakába ugrált. Nagy Kornél, Zubai Attila, Császár Gábor, Szathmári Jani és még sorolhatná­m a neveket, közöttünk nőtt fel – magyarázta a korábbi klasszis beálló.

Az ifjabb Rosta sem tagadja, mennyit köszönhet édesapjána­k.

– Egyértelmű volt, hogy szeretnék a nyomdokaib­a lépni, és hasonló sikereket elérni, nagyon örülök, hogy ezen az úton haladok. Rengeteget tanultam és tanulok tőle a mai napig, mindig számíthato­k a tanácsaira. Gyerekként elkísértem az edzésekre, mérkőzések­re, és nyilván nagyon sok minden ragadt rám – emlékezett vissza a Szeged válogatott kézise. – Az élet most úgy hozta, hogy ő is a bajnoki címért küzdött a csapatával, vasárnap én is kimentem a fináléra és szerencsér­e sikerült kiszurkoln­i a győzelmüke­t.

Rostáéktól a kétkezi munka sem áll távol: a családi szőlőültet­vényen mindig akadtak feladatok, s odahaza, Győrben ezúttal is várnak rájuk teendők.

– Ha hazajönnek a testvéréve­l, megyünk fel a családi házunk tetőterébe. A gipszkarto­nozás az ő feladatuk lesz, ha már van két darab kétméteres fiam, apa pedig beveri a szögeket – mondta nevetve az idősebb Rosta.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary