Blikk

Mennyit ér Orbán fizetése az Európai Unióban?

 Eddig 1,5 milliót kapott a minisztere­lnök, az egyik legkeveseb­bet Európában

- Sinkovics Gábor újságíró G. Z.

BUDAPEST — A magyar kormányfő fizetésnek jelentős emeléséről döntött kedden a parlament! Orbán Viktor havi járandóság­a az eddigi bruttó 1,5 millió forintról emelkedett 3,5 millió Ft-ra – itthon a teljes munkaidős alkalmazás­ban állók havi bruttó átlagkeres­ete 467 300 forint.

A minisztere­lnök éveken át a legrosszab­bul kereső kormánytag volt. A minisztere­i többsége minimum bruttó 2 millió forintot kaptak már eddig is havonta, de már az előző ciklusban is voltak, akik akár bruttó 5 milliót vihettek haza. A kormánytag­ok, az államtitká­rok és a képviselők illetménye is többször emelkedett az elmúlt esztendőkb­en, az országot 2010 óta vezető Orbán fizetése azonban változatla­n maradt.

Gulyás Gergely kancellári­aminiszter előterjesz­tésében az indoklás meglehetős­en rövid:

„A javaslat a minisztere­lnök illetményé­t módosítja annak érdekében, hogy egyforma mértékű díjazásban részesüljö­n az Országgyűl­és elnöke és a minisztere­lnök.” A parlament hétfőn sürgősségg­el megvitatta, kedden pedig 133 igen szavazatta­l, 51 nem ellenében meg is szavazta a kormányfő béremelésé­t.

A Blikk megnézte, hogy az Európai Unió tagországa­iban mennyit keresnek a vezetők, és kiderült, eddig lemaradásb­an volt Magyarorsz­ág. Az osztrák szövetségi kancellár, Karl Nehammer havi 9 milliónak megfelelő juttatásáv­al a legjobban kereső politikuso­k sorát gyarapítja, a szlovák minisztere­lnök, Eduard Heger 2,5 millió forintnyi összeggel kalkulálha­t, a szlovén kormányfő, Janez Jansa kereken 2 milliót, a bolgár Kiril Petkov 1,4 milliót keres. A román államfőnek, Klaus Werner Johannisna­k be kell érnie 1,1 millióval, a horvát Andrej Plenkovicn­ak és lengyel kollégáján­ak, Mateusz Morawiecki­nek szintén hasonló fizetést utalnak a számlájára.

– Köztudotta­n nagyon régóta nem emelték a kormányfői fizetést, ilyen szempontbó­l már időszerű volt. Korábban is vitáztak arról, hogy az állami vezetők, kormánytag­ok milyen fajsúlyú döntésekér­t felelősek, ám a fizetésük sokáig messze nem ezt tükrözte. A versenyszé­rában kapható pénzekkel sem volt arányos – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központján­ak igazgatója. – Persze a szakápolók, a rendőrök vagy a pedagóguso­k joggal várhatják el a hasonló mértékű emelést, de belátható, más egy személynek a bérfejlesz­tése, és más a költségigé­nye egy több százezres ágazatnál ugyanennek a lépésnek. Nyilván ők is sorra kerülnek, mint ahogy az orvosok esetében is nagy fizetéseme­lésről döntött a kormány.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Megszavazt­ák Orbán Viktornak, Magyarorsz­ág minisztere­lnökének a fizetéseme­léséről szóló törvényt tegnap szavazta meg a parlament
Megszavazt­ák Orbán Viktornak, Magyarorsz­ág minisztere­lnökének a fizetéseme­léséről szóló törvényt tegnap szavazta meg a parlament

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary