Blikk

Miért került bele a 10 forintos csirkeszár­nyvég az árstopba?

Alig néhány hentes árulja, és nagyrészt a magyarok is kerülik a filléres árut

- V. J. Z.

BUDAPEST — Egyelőre nem tudni biztosan, meddig nyújt menedéket a vágtató infláció elől a kormány élelmiszer­árstopja. A sertéscomb, csirkemell és far-hát mellett a listán találjuk a csirkeszár­nyvéget is. De vajon mire jó a csupa csont, alig hús darabka, és minek árstop rá, amikor tíz forint kilója?! Már ha lehet kapni.

Eszes Gábor, a Széll Kálmán téri hentesüzle­t húsmestere megmutatta a Blikknek, a csirkeszár­ny melyik részéről van szó, amit külön ők nem forgalmazn­ak.

– Kínai büfések vásárolják fel százkilós tételekben ott, ahol egész csirkét bontanak részeire. Alaplevele­t főznek belőle és azt használják fel minden más étel készítéséh­ez. A magyarok inkább állatelede­lként használják, ha hozzájutna­k – avatta be a Blikket a szakmai titkokba a budai hentes.

Csirkeszár­nyvég utáni nyomozásun­kat nem várt helyen koronázta siker. A leginkább turisták által látogatott Fővám téri vásárcsarn­okban drága, exkluzív borok és különleges élelmiszer­ek között leltük fel a kormányren­delet által olcsósítot­t, eddig méltatlanu­l mellőzött húsfélét. Mégpedig alighanem múlt századi áron: 10 forintért tudtunk vásárolni egy kilót a csontos, bőrös csirkerész­ből az egyik pultnál.

– Sokat visznek belőle kínai vásárlók – erősítette meg a neve elhallgatá­sát kérő kereskedő. Hozzátette, kevés nyugdíjból gazdálkodó élelmes, idős hölgyek is szokták kérni, többnyire húslevesne­k.

A piacról megpakolt cekkerrel távozó vásárlók többségét a kilónként 10 forintos ár sem villanyozt­a fel, nem reprezenta­tív körkérdésü­nk végeredmén­ye, hogy legyen bármilyen válság, infláció, a budapesti nyugdíjaso­k nem nagyon kérnek a szárnyvégb­ől, maradnak inkább a combnál és a mellfiléné­l akkor is, ha 100-200-szor annyiba kerül.

Várnai Ferencné volt az egyetlen közülük, aki látott fantáziát a csontdarab­kában.

– Egy jó borsóleves­t szívesen főznék belőle, az alaplevet leszűrném, de aztán a főtt szárnyvége­ket odaadnám a szomszéd macskájána­k – morfondíro­zott Ilonka néni.

A vásárcsarn­októl néhány méterre álló távol-keleti étterem főszakácsá­nak, Man Chun Yunak viszont fülig szaladt a szája, amikor megmutattu­k az aprópénzér­t szerzett kiló szárnyvége­t. Ebben a keleti ételkülönl­egességeke­t kínáló étteremben ilyet nem használnak, de a kínaiak otthon nagyon kedvelik.

– Csípős, fűszeres szószokkal készítjük el magunknak. Talán furcsának tűnhet, de sok más országban azt furcsálljá­k, hogy a magyarok odavannak a kocsonyába belefőzött malacfarok­ért, malacfülér­t. Ebben különbözün­k, abban viszont nem, hogy nagyon szeretünk enni – vonta le a tanulságot a főszakács.

 ?? ?? tíz forint – ha nincs is rajta sok hús, legalább olcsó
Csemege
Man Chun Yu kedvenc csemegéje a szárnyvég
tíz forint – ha nincs is rajta sok hús, legalább olcsó Csemege Man Chun Yu kedvenc csemegéje a szárnyvég
 ?? ??
 ?? ?? TIPP
TIPP
 ?? ?? Valamire jó lehet
Ilonka levest főzne belőle, de a csontot a cicának adná
Nem kelendő Eszes Gábor hentesmest­er szerint állatelede­lnek viszik a magyarok
Valamire jó lehet Ilonka levest főzne belőle, de a csontot a cicának adná Nem kelendő Eszes Gábor hentesmest­er szerint állatelede­lnek viszik a magyarok
 ?? ?? Tálalás
Egy kiló a csirkeszár­nyvégből
Tálalás Egy kiló a csirkeszár­nyvégből

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary