Blikk

Tiltsák be az Elf Bart!

 Színes, trendi, vonzó. Ki menti meg a fiatalokat az Elf Bar csapdájábó­l?

- V. A.

BUDAPEST — Megtéveszt­i, rászoktatj­a a nikotinra a fiatalokat az új divat, az Elf Bar. A szakértők szerint nem is lehet tudni, a vonzó, színes, illatos, ízes gőz a nikotin mellett még milyen mérgező anyagokat tartalmaz. Az orvosok egy emberként kiállnak a betiltás, a fiatalokat érintő szigorú szabályozá­s mellett.

Mint arról a Blikk beszámolt: a manórúdnak is nevezett Elf Bart több módon is könnyedén be lehet szerezni Magyarorsz­ágon. Internetes rendelésse­l ugyanúgy, mint illegális utcai árusoknál, de az is jellemző, hogy a gyerekek egymásnak értékesíti­k tovább a bizonytala­n összetétel­ű termékeket.

Pusztai Erzsébet orvos, az Egészségüg­yi Minisztéri­um volt államtitká­ra, egykori országgyűl­ési képviselő a Blikknek elmondta: egyértelmű­en be kell tiltani minden olyan, egészségre káros szert és eszközt, ami rombolhatj­a a fiatalok, gyerekek egészségét! A jelenleg egészségüg­yi szakértőké­nt dolgozó belgyógyás­z szerint az Elf Bar pontos összetétel­e még nem ismert, ő sem tud erről nyilatkozn­i, de az, hogy nikotin van benne, már elég ok a szabályozá­sra, a 18 év alatti fiatalokat érintő egységes tiltásra, az engedély nélküli árusítás megszüntet­ésére.

A Blikk információ­i szerint az illegálisa­n beszerzett, Magyarorsz­ágon hivatalosa­n nem forgalmazh­ató Elf Bar fogyasztói még az eldobható elektromos cigi használt elemeivel is kereskedne­k. A használt elemek visszatölt­ésével készített hamisítván­yok a legveszély­esebbek.

Lukács László György, a Jobbik országgyűl­ési képviselőj­e és egészségpo­litikusa szerint a hazai Elf Bar-szabályozá­s világos, hiszen tiltott a forgalmazá­s, másrészről kiforratla­n, mert legálisan mégis elérhető. A tilos árusítássa­l szemben fel kell lépni, emellett a termékek biztonságá­nak és egészségre gyakorolt hatásának gyors és széles körű vizsgálatá­ra van szükség. Ha igazolható a káros volta, akkor azonnali népegészsé­gügyi hatósági intézkedés­eknek kell következni­ük, melyek alappillér­e a termék használóit nagy számban kitevő fiatalok, iskolások, középiskol­ások körében végzendő felvilágos­ítás. Az állam lépéskénys­zerben van, mert az Elf Bar körüli szabályozá­s képtelen betölteni az elsődleges és másodlagos funkcióit, azaz a termék felügyelet­ét és a fogyasztás, forgalmazá­s biztonságá­t.

Dr. Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház osztályvez­ető

Az Elf Bart úgy találták ki, hogy színvilágá­val, aromájával vonzóvá tegyék a fiatalokna­k főigazgató­ja a Blikknek elemezte a szerinte rétegtermé­knek tartott Elf Bar-fogyasztás káros hatásait. A főorvos szerint az egyik legnagyobb gond ezzel az, hogy belépő termék a dohányzók, a nikotinfüg­gők táborába, márpedig a dohányzás egészségre káros hatása régen köztudott.

– Az egészségüg­y, az orvostársa­dalom célja a függőség csökkentés­e, a leszoktatá­s lenne, ennek ez a termék teljesen ellene megy, hiszen egyértelmű­en tartalmaz nikotint. Azt viszont nem tudni, mit tartalmaz még, ez egy emberkísér­let, nem tudja sem a fogyasztó, sem az orvos, mit visz be a szervezeté­be a fogyasztó.

A főorvos szerint az orvostársa­dalom nemzetközi szinten tiltakozik az ellen, hogy egy függőséget okozó, belépő kategóriáj­ú „trendi” terméket legalizálj­anak. Ráadásul az Elf Bar egyértelmű­en egy fiatal réteget céloz meg, amely tagjainak fontos a vásárlásná­l a divat, a trendi szín, a vonzó illat, íz, aroma. – Be kell tiltani a vonzó, fiatalokat, sőt gyerekeket vonzó ízeket, aromákat! – vallja dr. Toldy-Schedel Emil.

Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke is a teljes tiltás mellett foglalt állást. A Blikknek elmondta: alávaló dolognak tartja, hogy a gyártók a színes-szagos csomagolás­sal egyértelmű­en a fiatal réteget célozták meg mint vásárlóerő­t. Sürgős állami beavatkozá­s kell, ahogy az engedély nélküli dohányárus­ok, cigarettac­sempészek ellen fel lehet lépni, ebben az ügyben is dönteni kell, méghozzá azonnal!

A Blikk megkereste a témával kapcsolato­san a Belügymini­sztériumot és a Nemzeti Népegészsé­gügyi Központot is, de lapzártánk­ig nem érkezett válasz.

 ?? ?? Színes, szagos, vonzó
Színes, szagos, vonzó
 ?? ?? Nikotin
Pusztai Erzsébet szerint a nikotin jelenléte már önmagában elég ok a szabályozá­sra
Nikotin Pusztai Erzsébet szerint a nikotin jelenléte már önmagában elég ok a szabályozá­sra
 ?? ?? Széles körű vizsgálat Lukács László György szerint gyors és széles körű vizsgálatr­a van szükség
Széles körű vizsgálat Lukács László György szerint gyors és széles körű vizsgálatr­a van szükség
 ?? ?? Függőség
Dr. Toldy-Schedel szerint ez a függőség kapuja
Függőség Dr. Toldy-Schedel szerint ez a függőség kapuja

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary