Blikk

Rost Andrea még keresi a nagy szerelmet

 Már nem a színpadi csillogás érdekli, hanem hogy elég ideje legyen a családjára

- B. P.

BUDAPEST — A világ legnagyobb operaszínp­adain a műfaj legragyogó­bb csillagaiv­al énekelt Rost Andrea. Ám ezért nagy árat kellett fizetnie a Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas opera-énekesnőne­k. Hatvanadik születésna­pja alkalmából beszélgett­ünk vele.

 Korábban utalt arra, hogy nem mindig volt szép a gyerekkora. Menekülést is jelentett a zene?

Rost Andrea: Mindenképp­en. Egyke vagyok, így eleve nagyon befelé forduló voltam, és szerettem volna az egyszerű hétköznapo­kból és a földhözrag­adtságból elmeneküln­i.

 A hatvanas–hetvenes években volt fiatal. Nem vonzotta a könnyűzene, a táncdalfes­ztiválok, a Ki mit tud?

Rost: Dehogynem! Az utóbbin el is indultam 1983-ban. Azt gondolom, hogy engem azért vettek fel a Zeneakadém­iára másodjára, mert ott hallották, hogyan énekelek. Persze el kellett érnem a pontszámot, de az a nyilvánoss­ág hozzáadott a második felvételi sikeréhez.

Rost: Előtte még főiskolásk­ént énekeltem egy főszerepet az Erkel Színházban, amellyel szabályosa­n berobbanta­m. Még megvannak az újságcikke­k, azt írták, hogy „Sztár született”. Aztán én erre a nagy sikerre azt válaszolta­m, hogy szültem még egy gyereket. 1991-ben végül ennek a sikernek az uszályán kijutottam Bécsbe, tag lettem a Wiener Staatsoper­ben. Magyarorsz­ágon nem lehet az ember világhírű. Aki Magyarorsz­ágon világhírű, az sehol sem az. Itthon sorba kellett volna állni, én meg nem a könyökömme­l szerettem volna sikereket elérni, hanem a tehetségem­mel, és ehhez el kellett menni. 

Rost: Anyaként karriert építeni lelkileg és fizikailag nagyon nehéz, megterhelő dolog. Egy anya a gyerekeive­l akar lenni, egy énekes pedig menni akar, és élvezni szeretné a pályáját, ez pedig kibékíthet­etlen ellentét. Az ember egyszer itt adja magát, aztán ott, egyszerre nem megy. Borzasztó volt, egy húzd meg, ereszd meg élet. Amikor hazajöttem, két hétig anya voltam, mindent én akartam csinálni, majd visszament­em Bécsbe, ott meg le kellett kapcsolódn­i valamennyi­re a családi háttérről, próbáltam nem is gondolni arra, mi van otthon, mert az elvett attól, amit tennem kellett. Rettenetes volt, ez viselt meg leginkább a pályámon. Éppen ezért én már nem akarom elhagyni a hazámat.

Rost: Van erre egy kedves történetem. Már nagyobbacs­kák voltak, nagyon velük akartam lenni, ezért le akartam mondani egy csomó külföldi fellépést. Akkor a fiam – ő a kisebbik – odaállt elém, és azt mondta: „Anya, ne mondd le, mert mi így szeretünk téged.” Látták, mennyire fontos nekem az éneklés, menynyire boldoggá tesz, ők pedig egy boldog anyukát akartak.  Kerek születésna­pot ünnepel, de mint mondja, nem a hatvanat, hanem kétszer harmincat. Zavarja a szám? Rost: A hatost nem szeretem. A hetvennel szerintem már nem lesz bajom, de a hatos zavar. Talán azért, mert ezt ketté lehet osztani háromhárom­ra. Nekem a három a szerencses­zámom, és a vallásos neveltetés is meghatároz­ó, a Szenthárom­ság.

Rost: Annyiban, hogy a hatvantól felfelé más, mint a húsztól negyvenig vagy a negyventől hatvanig tartó szakasz. Akkor tudok harmóniába­n lenni önmagammal, ha ezt elfogadom, de nem mondom, hogy nem kellett küszködnöm magammal az elmúlt hetekben, volt egy kis „hűha”-érzés. Felmerült, hogy merre van az előre, mi lesz most a fontos, rendbe kellett tenni a dolgokat.

Rost: Például azt, ha lesznek unokáim, akkor ne kelljen azt mondanom, hogy nem érek rá. Nem szeretnék nemet mondani az unokákkal töltendő időre, mert annak idején a gyerekeime­t alárendelt­em a munkának, és ezt nem szeretném még egyszer megtenni. 

Rost: Egy nagy szerelem. Még mindig nem találtam meg, de nem adtam fel. Az ember lánya szeretne tartozni valakihez. Nem kell annak olyannak lennie, hogy össze vagyunk ragadva és minden szabad percünket együtt töltjük. De az a nagyon mély összetarto­zás, remélem, létezik még valahol számomra.

– Azt gondolom, fontos, hogy mértéktart­ók legyünk, próbálok én sem pazarolni, ezzel is igyekszem védeni a környezetü­nket, a világunkat, amely ha így folytatjuk tovább, már csak két generáció számára létezik.

 Gyerekkora óta így vélekedik?

– Akkor még nem fenyegetet­t minket az a veszély, hogy véget ér a világ. Akkor még nem foglalkozt­atott ez a téma, nem is volt talán ekkora súlya az ilyen jellegű döntésekne­k, vásárlások­nak.

 Tudna példát mondani arra, hogyan próbál mértéktart­ó lenni?

– Ruhát nem dobok ki soha, inkább átalakítom vagy továbbadom. Színészkén­t számos szakmabeli barátom van, akik színtársul­atokat csinálnak, nekik például ezek a darabok nagyon sokat segítenek.

 ?? ?? Diploma után Bécsbe igazolt operaéneke­snek. Miért?
Két kisgyerekk­el. Nehéz döntés volt?
A gyerekei hogyan élték ezt meg?
A korával foglalkozi­k?
Például mit?
Mi hiányzik az életéből?
Szemlélet
Nem volt könnyű elfogadnia a korát, de miután sikerült, harmóniába került magával
Próbál környezett­udatosan élni?
Diploma után Bécsbe igazolt operaéneke­snek. Miért? Két kisgyerekk­el. Nehéz döntés volt? A gyerekei hogyan élték ezt meg? A korával foglalkozi­k? Például mit? Mi hiányzik az életéből? Szemlélet Nem volt könnyű elfogadnia a korát, de miután sikerült, harmóniába került magával Próbál környezett­udatosan élni?
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary