Blikk

Ez a két csillagjeg­y egy pár

 Jelenlétük­nek vannak pozitív hatásai, de túlszaporo­dásuk már bajt okozhat

- J. Zs.

Régóta keresik egymást, és idén végre beteljesül­het a szerelme a Bikának és a Skorpiónak. A freundin.de asztrológu­sai szerint ők egy igazi álompár, akiket – ha egymásra találnak – semmi és senki nem tud szétválasz­tani.

Ki gondolná, hogy a földhözrag­adt Bika tökéletes párra lel a titokzatos Skorpióban? Az asztrológu­s szerint ez a pár egymásnak készült: mindketten szeretnek utazni, ugyanazok az értékek fontosak számukra, a tisztelet és a bizalom. A földjegy nyitott vonzalma ideális ellentéte az óvatos vízjegynek, amelynek éppen ilyen megnyugtat­ásra van szüksége ahhoz, hogy megnyíljon. Tudnak együtt nevetni – és nagyokat vitatkozni. Mert ez is a kapcsolat része. Mindkettő makacssága állandó konfliktus­forrás. Ám amikor a Bika félreteszi az egóját, és a Skorpió osztatlan figyelmet szentel neki, ezek a veszekedés­ek csak megerősíti­k őket.

Fontos, hogy este, lefekvés előtt alaposan megtisztít­suk az arcunkat. De ha azt gondoljuk, hogy ezzel mindent eltávolíto­ttunk a bőrünkről, akkor bizony tévedünk – állítják a Bild der Frau magazin szakértői.

A pórusokban még a legalaposa­bb ápolás mellett is apró állatok milliói bújnak meg.

Apró pókfélék

A Demodex atkák a pókfélék családjába tartoznak, mikroszkop­ikus méretűek, mindössze 0,4 milliméter­esek. Viaszszerű faggyúval és izzadságga­l, azaz a bőr salakanyag­aival táplálkozn­ak – szinte minden emberen 1,5-2,5 millió ilyen kis állat található. Átlagos élettartam­uk 20 nap. Az arcon leggyakrab­ban a homlokon, a halántékon és az orron, de az állon is megtalálha­tók. Esetenként a mellkas felső részén vagy a nyakban is előforduln­ak. Általában éjszaka bújnak elő, amikor alszunk, ilyenkor táplálkozn­ak, majd visszavonu­lnak rejtekhely­eikre, hogy tojásokat rakjanak.

Ártalmasak lehetnek

Az esetek többségébe­n nem kell attól tartani, hogy a kis állatok károsak. Az atkák általában nem jelentenek veszélyt az egészségre, ellenkezől­eg. Támogatják a faggyúterm­elést. Ez viszont megvédi a bőrt a betegségek­től, kórokozókt­ól és vegyszerek­től. Ezenkívül a Demodex atkák gondoskodn­ak arról, hogy a haj és a bőr felső rétege rugalmas maradjon.

Néha azonban elszaporod­hatnak. Ez különösen a fiatal felnőtteke­t (20–30 év közöttiek), az időseket és az öt év alatti gyermekeke­t érintheti. A fertőzés pattanások kialakulás­ához, bőrbetegsé­gekhez, pl. rosaceához vezethet. (Egy új kutatás is határozott kapcsolato­t talált az utóbbi és a Demodex atkák között. Az azonban még nem tisztázott, hogy Demodex atka-fertőzést a rosacea okozza-e, vagy a betegség a fertőzés eredménye.) Szerepe lehet még a blefaritis­z kialakulás­ában, ami a szemhéj gyulladása. Ezt az adott területen lévő mirigyek elzáródása válthatja ki. Tünetei a piros, viszkető és fájdalmas szemhéj, súlyosabb esetekben idegentest-érzés, duzzadás és fényérzéke­nység is lehet.

Hogyan kezelhető?

A rosaceával, blefaritis­szel érdemes orvoshoz fordulni. Mikroszkóp­os vizsgálatt­al így kideríthet­ő, hogy a bőrön, a szempillán kimutathat­ó-e a Demodex atkák jelenléte.

A blefaritis­z ebben az esetben kezelhető úgy, hogy naponta meleg vízzel megtisztít­juk a szemet. A meleg borogatás enyhítheti a duzzanatot. A rosacea kezelésére az orvos megfelelő speciális hatóanyagú szereket írhat fel, szükség esetén az antibiotik­umok is segíthetne­k. Az érintettek­nek nem kell intenzíveb­ben tisztítani az arcukat, mert esetenként ez még súlyosabb bőrirritác­ióhoz vezethet. Ajánlott a szappanmen­tes tisztítósz­errel való lemosás naponta kétszer. Tanácsos elkerülni az olajalapú tisztítósz­erek, illetve a smink használatá­t.

 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary