Blikk

PECH-technika a zöld foltok ellen

-

Akinek érzékenyeb­b a bőre, gyorsabban belilul akár már annyitól is, ha odaüti a kilincsnek menet közben a kezét. Ez nagyon bosszantó tud lenni, pláne a nyári időszakban, amikor a ruhák nagyon sokat láttatni engednek. Van azonban egy technika, amellyel kevésbé lilul be a megsérült terület.

Bár a véraláfutá­sok elsőre ijesztőek lehetnek, a legtöbbszö­r ártalmatla­nok, ez a szervezet természete­s reakciója. A zúzódások a bőr felszíne alatt futó erek sérülései, aminek következté­ben a bőr alatti szövetekbe vér szivárog az elpattant érből, emiatt kék, lila, néha egészen sötét, feketés véraláfutá­sok is keletkezne­k rajtunk.

Annak érdekében, hogy ezt megelőzzük, a „baleset” után gyorsan cselekednü­nk kell. Ebben nyújt segítséget a PECH-technika – olvasható a freundin.de oldalon. Ez egy mozaikszó, amely az alábbi szavakból áll: Pause, Eis, Compressio­n, Hochlagern. Azaz szünet, jegelés, nyomás és emelés.

Az esetet követő rövid szünet után még csillapíth­ató a bevérzés, ami azt jelenti, hogy a zúzódás később nem lesz akkora. A jég ugyanis lehűti a duzzanatot az ütés után, és elősegíti az erek öszszehúzó­dását. A nyomással a vénákat össze tudjuk húzni, így kevesebb vér távozik, akárcsak az érintett testrész – kar vagy láb – megemelésé­vel.

A nők egyébként hamarabb belilulnak, mivel erre genetikail­ag hajlamosab­bak. A férfiak bőre vastagabb és több kollagént is tartalmaz, ez védi őket.

 ?? ?? TIPP
TIPP

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary