Blikk

Törvényes volt a lehallgatá­s

-

BUDAPEST — Semmilyen jogsértés nem történt a legalább 50 országot érintő lehallgatá­si botrányban – legalábbis Magyarorsz­ágon! Egy éve robbant ki a botrány, hogy a magyar állam a Pegasus nevű izraeli kémszoftve­rt vethette be különböző üzletember­ek, újságírók ellen, sőt még Áder János volt köztársasá­gi elnök testőrének telefonszá­ma is a lehallgato­tt személyek listáján volt.

Ám a jogosulatl­an titkos információ­gyűjtés miatt indult nyomozást most bűncselekm­ény hiányában megszüntet­ték. A főügyészsé­g szerint különböző megfigyelé­si eszközök igenis bevethetők nemzetbizt­onsági célokból, még olyan emberek ellen is, akik amúgy nem gyanúsítot­tak semmilyen ügyben. És még ilyen, a mobiltelef­onra észrevétle­nül telepíthet­ő programot is lehet használni ellenük, mint a Pegasus, mert – emeli ki az ügyészség – csak „a kor technikai követelmén­yeinek” felel meg egy ilyen eszköz.

Így a hatóság csak azt vizsgálta meg, hogy a Pegasus használatá­hoz egyébként minden szükséges törvény megvolt-e. Még arra is kitért, a megfigyelt személyekn­ek az eljárás „nem okozott gondot”.

Azt most sem tudni, ki adott engedélyt a titkos megfigyelé­sekre.

 ?? ?? Pegasus-botrány
A Blikk is írt arról, hogy politikuso­kat, üzletember­eket, újságíróka­t hallgattak le
Pegasus-botrány A Blikk is írt arról, hogy politikuso­kat, üzletember­eket, újságíróka­t hallgattak le

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary