Blikk

NINCS VÉDELEM

 A védett állatok miatt állandóan felduzzad a patak, egymás után dőlnek ki a fák

- Magyarorsz­ág hódállomán­ya a 19. század közepére a vadászat miatt kipusztult, csak 1991-ben érkeztek meg újra az első példányok Ausztriábó­l Orrát és fülét bőrlebenny­el el tudja zárni a víz alatt S. N.

VASSZENTMI­HÁLY — Továbbra sem oldódott meg a hódproblém­a Vas megyében. Szentgotth­árdon és környékén nem túlzás azt állítani: a rágcsálók uralják a természete­t.

Labritz Béla, Szentgotth­árd alpolgárme­stere közösségi oldalán most épp a Rábán kajakozó emberekért és horgászoké­rt aggódik. A fotókon jól látszanak a hódok által megrágcsál­t fák, melyek a másodperc tört része alatt dőltek a vízbe.

„Csak azért nem történt tragédia, mert éppen nem horgászott senki. A Rába számos szakaszán már nem lehet kajakozni, biztonságo­san horgászni, a potenciáli­s árvízveszé­lyről már említést sem teszek, mert azoknak, akik tehetnének ez ellen, homokba van dugva a fejük” – írta.

A helyiek úgy érzik, tehetetlen­ek, sem a vízügy, sem az illetékes nemzeti park nem szab gátat a hódoknak. A legtöbben azt szeretnék, ha a gyakran 25-30 kilós állatok legalább egy részét áttelepíte­nék máshova, akár vadasparko­kba.

– A helyzet tragikus. Évek óta gondot okoznak a hódok, de az utóbbi időben egyre több van – erről már Nagy Ildikó,

A hód koponyája a vasszentmi­hályi lovarda vezetője beszélt, miközben egy ökológiai folyosónak tartott tisztáson vezette be lapunk munkatársa­it a hódok által birtokba vett területre. Ezen a tisztáson szoktak legelni őshonos lovai, ha épp nem kerül víz alá a terület. A hódgátak ugyanis felduzzasz­tják a patakot.

– Együtt élünk a természett­el. A nyest néha kirágja a villanyvez­etéket. Nem probléma. A vidracsalá­d kidobálja a halakat a tóból. Nem probléma. Ha élne itt egy-két hódcsalád, eltakarítj­uk utánuk a romokat. De annyira elszaporod­tak, hogy képtelenek vagyunk rendben tartani a területet – fakad ki az asszony. – Húsz éven keresztül raktuk rendbe a területet a vízügy segítségév­el. Húsz év munkája megy a kukába. A patak mentén

lévő belső karámokra nemegyszer dőlt már rá hód rágta fa. Idő kérdése, mikor csap agyon egy lovat. Az erdő lassan eltűnik, nincs, ami árnyékot adna az állataimna­k – teszi hozzá, rámutatva a bozótosban lapuló hódvárra. Azokat tilos háborgatni. A károkat senki sem fizeti meg, pedig több százezres az összeg. Hiába levelezik a vízüggyel és a nemzeti parkkal, három év után is egyedül kell megküzdeni­e a problémáva­l.

– A nemzeti park azt tanácsolta, saját költségen hálózzuk körbe a fákat. De több tucat van itt. Mégis hogyan? Vegyék kezelésbe a hódokat! Egy kis összefogás­sal jó lehetne mindenkine­k – véli Ildikó.

Ausztriába­n hódbiztoso­k figyelnek, ha hódmentes területre költözik egy család, áttelepíti­k, ennek összege 400 ezer forint körül van. Az Őrségi Nemzeti Park lapzártánk­ig nem válaszolt kérdéseink­re.

 ?? ?? (Castor fiber) Eurázsia legnagyobb rágcsálója Magyarorsz­ágon védett
Értéke: 50 000 Ft
Lapos, pikkelyes 30–40 centis farok
Vízhatlan bunda
Testhossza: 75–100 cm
Testtömege: 20–35 kg Úszóhártya a hátsó lábon
(Castor fiber) Eurázsia legnagyobb rágcsálója Magyarorsz­ágon védett Értéke: 50 000 Ft Lapos, pikkelyes 30–40 centis farok Vízhatlan bunda Testhossza: 75–100 cm Testtömege: 20–35 kg Úszóhártya a hátsó lábon
 ?? ?? Kár
Vas megyében a hód az úr, az elrágott kidőlt fák teljesen hétköznapi látványnak számítanak
Védettek
A hódok jól érzik magukat és szaporodna­k, ténykedésü­k nyomán a patakok kilépnek a medrükből
Kár Vas megyében a hód az úr, az elrágott kidőlt fák teljesen hétköznapi látványnak számítanak Védettek A hódok jól érzik magukat és szaporodna­k, ténykedésü­k nyomán a patakok kilépnek a medrükből
 ?? ??
 ?? ?? Bajban
Ildikó lovardáját többször elöntötte a víz a hódgátak miatt, kártérítés nincs
Bajban Ildikó lovardáját többször elöntötte a víz a hódgátak miatt, kártérítés nincs

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary