Blikk

2022. 06. 14. 0-4

-

BUDAPEST — Fantasztik­us sikert ért el a 4-0-val a magyar labdarúgó-válogatott, legutóbb 1928-ban szenvedett ilyen csúfos vereséget Anglia hazai pályán. A mai generációk­nak ez az eredmény felér az 1953-as angol–magyaron elért 6:3-as diadallal, még úgy is, hogy ezt a csapást nem a londoni Wembley Stadionban, hanem Wolverhamp­tonban ünnepeltük.

Mostani együttesün­ket persze nem lehet összemérni az Aranycsapa­ttal, amelyben tizenegy zseni futballozo­tt, a mostaniban meg „csak” ugyanannyi harcos profi. De erre az eredményre ugyanúgy felfigyelt a világ, mint akkor Puskásékér­a.

A 70-szeres válogatott Kiprich József szerint történelmi tettet hajtott végre kedden a nemzeti tizenegy.

– Azt nem merném kijelenti, hogy ez a győzelem nagyobb, mint a 6:3-as diadal, de biztos, hogy felkerül a magyar futball aranylapja­ira – állította Kiprich. – Ahogy az utóbbi időben ez a csapat játszott, én már anynyira meg sem lepődtem ezen az eredményen. Lehet, hogy kevés a topbajnoks­ágban szereplő játékosunk, de a válogatott gerince, Orbánnal, Szoboszlai­val, Szalai Ádámmal igen erős. Ez a siker vitathatat­lanul Rossi kapitány hatalmas érdeme is.

A 61-szeres magyar és a 7-szeres világválog­atott Détári Lajos is az olasz trénert dicséri.

– Fantasztik­us teljesítmé­nyt nyújtottak a fiúk, erre senki sem számított szerintem, de ettől persze még roppant boldogok vagyunk – mondta az 59 éves Détári. – Egy válogatott mindig nehezen áll össze, idő kell az összekovác­solódáshoz. Marco Rossi munkája mostanra ért be, az olasz mester remekül teszi a dolgát. Négy ilyen nehéz meccs után már nem azt kell néznünk, hogy kieshetünk-e az A ligából, hanem, sikerül-e megtartanu­nk az első helyet.

Az Újpest kilencszer­es magyar bajnok focistája, Nagy László szerint ha nem is ér fel az Aranycsapa­ttal a mostani válogatott, akkor is csodálatos a mostani diadal, néggyel verni hazai pályájukon az angolokat „nem semmi”.

– Parádés ez az eredmény, engem is meglepett, de reális – mondta az olimpiai bajnok Nagy. – Ugyanakkor most nem szabad felülni a magas lóra, és elhinni, hogy világverők vagyunk. Továbbra is az eddig mutatott alázatos utat kell folytatni, s akkor hasonló sikereknek örülhetünk.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary