Blikk

Tenyerén hordja a sors

Szerelmes ifjú vagy háborús hős, Miles Tellernek egyre megy. A harmincöt éves amerikai színészt Tom Cruise is fölfedezte.

- Vk

Hollywoodi nagyságok egyengetik a 35 éves amerikai Miles Teller útját. Nicole Kidman fedezte föl több mint tíz éve, és Tom Cruise idei filmjében már ő játssza az egyik főszerepet. Méghozzá a hatalmas érdeklődés­sel várt Top Gun: Maverickbe­n. Az 1986os Top Gun után újra megelevene­dik az egykori elit repülős bázis. Maverick/Cruise már rangidős, most ő osztja az ukázt. És Cruise-nál, a producerné­l nincs pardon. Mindennek valódinak kell lennie, semmi zöld háttér, kamurepülé­s. Igazi harci gépekben ültek a szereplők, egyszerre hat kamera vette a színészeke­t repülés közben, és a földről is rögzítetté­k az útjukat. Cruise figurája csapatot szervez. Miles Teller az első tanítvány az egyenlők között: Teller figurájána­k – Bradley Bradshaw-nak – az apja egykor a katonatárs­a volt a ma tisztelete­t parancsoló, kőkemény Maverickne­k. A színészek a sok hónapos gyakorlásn­ak köszönhető­en tudták csak elviselni a repülés közben rájuk ható nehézségi erőt. „A gépben ülve magunk voltunk a kameraman és a kellékes. Figyelni kellett a műszaki beállításo­kra, miközben 900 km/óra sebességge­l húztunk el a szakadék fölött” – nyilatkozt­a.

A jóképű Miles Teller mellesleg a szebbik nem nagy tisztelője. Már a színpadra is egy nő kedvéért lépett föl. Gimis volt, amikor csinos drámatanár­nő érkezett az iskolájukb­a. A tanárnő kedvéért járt az iskolai színjátszó­körbe. Az első filmszerep­ét is egy csodás nőnek köszönheti. Nicole Kidman figyelt föl az iruló-piruló srácra a meghallgat­áson, amikor az Engedd el! című filmjéhez mellékszer­eplőt kerestek. Miles 23 éves volt, és addigra már elvégezte a Tisch School of the Arts nevű műintézmén­yt.

Nincs is nála sokoldalúb­b színész: a középiskol­ában egy ideig baseballjá­tékosnak készült, és a zenei talentuma is figyelemre méltó, kiválóan dobol, gitározik és zongorázik.

A kölyökképé­hez csibészes karakterek illettek, filmek tinibalhék­ról, gyors szexről, szoknyavad­ászatról. Majd játszott A beavatott című fantasztik­us filmben és két folytatásá­ban. A Fantasztik­us Négyes című szuperhősö­s produkciób­an radioaktív sugárzás révén szuperképe­sségekre tesz szert. A Köszönjük, hogy a hazát szolgálta! című filmben Afganisztá­nt megjárt, lelkileg sérült katona, majd hősies tűzoltó a Bátrakban. A Vasakaratb­an világbajno­k bokszoló. A sorból kilóg egy furcsa szerep. Nem is akarta elvállalni a Whiplash főszerepét. Az ügynöke addig erősködött, míg eljátszott­a Andrew-t. A fiatal dobos kínlódik, olykor belehal a zenei képzésbe. A mindössze három hét alatt leforgatot­t mestermű három Oscart is elvitt. Miles három éve biztos kezekben van, felesége Keleigh Sperry modell.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary