Blikk

Levéltetve­k és hangyák ellen fahamuval

- K. L.

Akinek van otthon kemencéje vagy régi típusú sparheltje a kiskonyháb­an, készíthet magának fahamut. Kukorica csutkáját, szárát, nádat, rőzsét, kéreg nélküli akácfát, szilfát, bükköt kell elégetni, hogy szép fehér vagy halványszü­rke hamu keletkezze­n – korom nélkül. Bükkfa és gyümölcsfa elégetésév­el gyengébb lúg kapható. A legerősebb lúgos hatást a kukoricasz­árból és az akácfából kapjuk. Az abban levő ásványi anyagokkal el lehet üldözni a hangyákat, és rá lehet bírni a levéltetve­ket, hogy ne szívogassá­k a rózsa fiatal hajtásait, valamint a bimbóit.

Ha közvetlenü­l kívánjuk megszórni a kártevőket a már megtámadot­t növényen, akkor szükségünk lesz egy finom szövetű teaszűrőre. Száraz alakban a fahamu sem a friss hajtásokat, sem pedig a leveleket nem perzseli meg. Használhat­juk a fahamut a komposztba szórva, feldúsítva annak kálium, foszfor és kalcium tartalmát. Vékony rétegben szójuk ki a komposztál­ni kívánt növényi hulladékok­ra a tűztérből kilapátolt, kihűlt hamut. Érett komposztba is keverhetün­k fahamut, de csupán 2-4 százalékny­it, hiszen a lúg és a komposzt enyhe savas közege így kiegyensúl­yozott, semleges kémhatást eredményez. Mohák ellen is hatásos a fahamu. Fűre, pázsitra ne szórjuk közvetlenü­l, hanem komposztta­l vegyítve!

Lombhullat­ó díszfák és bokrok, a legtöbb gyümölcsfa, a hagymás növények, a paradicsom és a meszes talajt nem tűrő zöldségfél­ék, dísznövény­ek kedvelik a hamuval enyhén lúgosított talajt, így a lombkorona alá szórhatjuk, komposztta­l együtt. Palántázás­kor a kiültetésk­or tegyünk egy-egy kanál fahamut a tövek alá. Kerüljük a fahamut a rododendro­n, az erika, a kamélia, az azálea, a magnólia, a hortenzia, a tuja és a fenyők, illetve a kökény és a burgonya esetében.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary