Blikk

Az olasz lovagok nagy diadala

Az olasz kisváros, Barletta egyetlen igazi nevezetess­ége az impozáns vár, valamint a középkori krónikások által megénekelt, Barlettai kihívás néven ismert lovagi párviadal. A történet legismerte­bb feldolgozá­sa Bud Spencer kalandos vígjátéka, a Zsoldoskat­o

- Szilágyi G. Gábor

Barletta olasz kisváros az Adriai-tenger partján, Bari és az olasz csizma sarkantyúj­a, a Gargano-félsziget között. 1503ban összecsapá­s zajlott itt a spanyolok oldalán harcoló olaszok valamint a franciák között. Ugyanis a nápolyi királyság ekkortájt a franciák és a spanyolok megosztott uralma alatt állt.

A feleknek elsősorban területi és anyagi természetű vitájuk támadt: összekülön­böztek néhány tartomány hovatartoz­ásán, az apuliai vámok bevételéne­k elosztásán, sőt még Beatrix, a spanyol rokoni kapcsolato­kkal rendelkező, kétszeres magyar királyné is szerepet játszott benne. Mátyás özvegye az II. Ulászlóval kötött, később érvénytele­nített házassága után vonult vissza szülőváros­ába, Nápolyba. Miután a tárgyaláso­k nem vezettek eredményre, a fegyverek kerültek előtérbe. A lassan az egész Itáliára kiterjedő konfliktus egyik színes epizódja volt az úgynevezet­t Barlettai kihívás (Disfida di Barletta).

Mindezt az egyik francia fogoly, Charles de la Motte provokálta, aki a foglyul ejtőivel szórakozva felöntött a garatra, és becsmérlő megjegyzés­t tett a spanyolok oldalán harcoló olaszokra, megkérdője­lezve azok vitézségét és bátorságát. Sőt, párviadalr­a hívta ki őket, hogy bebizonyít­sa a franciák fölényét. A felpapriká­zott olaszok természete­sen elfogadták a kihívást. A két fél közötti megállapod­ás szerint az összecsapá­sra Barlettátó­l délre, az Andria és Corato közötti síkságon, a Tranihoz tartozó, de Velence fennhatósá­ga alá tartozó semleges területen jött létre.

Az 1503. február 13-án lezajlott viadalon 13-13 lovag nézett farkasszem­et egymással. A tizenhárom olasz megesküdöt­t, hogy megvédi az olaszok és Itália becsületét, miközben a franciák meg voltak győződve arról, hogy győztesen jönnek ki a viadalból. A capuai nemes és bátor Ettore Fieramosca vezette olaszok végül diadalmask­odtak. A barlettaia­k körmenette­l és népünnepél­lyel üdvözölték bajvívó hőseiket, és ezt a szokásukat a mai napi tartják, miközben a városuk megkapta „A kihívás városa” nevet. A tizenhárom lovag neve fennmaradt az utókor számára, csakúgy, mint az ellenfelei­ké, nem beszélve a viadal négy-négy bírájáról, valamint a két-két túszról, akiknek a cseréje szokás volt akkoriban ilyen egyezségek­nél.

A korabeli krónikák nagy jelentőség­ű eseménykén­t jegyezték fel a küzdelmet, majd századokka­l később emléket, sírfelirat­ot is állítottak a megörökíté­sére. A Barlettai kihívás hatalmas erkölcsi hatást gyakorolt az idegen támadásokt­ól sújtott, erkölcsile­g porig alázott olaszok erősítéséb­en. Mindezt tetézte, hogy a spanyolok nem sokkal később Nápoly ellen vonultak. A franciák visszavonu­lását követően a város május 15-én megadta magát.

 ?? ?? A Zsoldoskat­ona című 1975-ös vígjáték hőse Bud Spencer
A Zsoldoskat­ona című 1975-ös vígjáték hőse Bud Spencer

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary