Blikk

Őrület! 6600 forintból jön ki egy lecsó

Egy év alatt hatvanöt százalékot drágultak a zöldségek, nehéz spórolni

- V. A. – Sz. Sz.

Spórolós napok régi favoritja a lecsó, mert hamar megvan és olcsó. Volt eddig. Most, hogy a paprika és a paradicsom is 2000 forint kilónként, de még a hagyma is hatszáz, egy négytagú családot is minimum 6600 forint jóllakatni egy étkezésre: és hús még nem is került az asztalra!

BUDAPEST — Lecsó és húsleves. Két fogás a legmagyara­bb ételekből, mindkettő hungarikum, egyszerű, egészséges, ráadásul olcsó. Volt eddig, mert a jelenlegi árak mellett lassan a mezei lecsó és egy alaphúslev­es is luxuscikkn­ek számít. Az áruházak polcain a kiírások, a piaci kofák táblái azt mutatják, több mint 50 százalékka­l nőttek a zöldségára­k tavaly óta.

A két évvel ezelőtti adatokat vizsgálva egy négytagú – két felnőtt, két, 10 és 14 éves gyerek – családnak egy vacsorára való lecsó 2400 forintba került. Ha tojást is kértek bele, az 500, ha virslit vagy kolbászt, az 1000 forinttal drágította meg a vacsorát, ami így összesen, a leggazdaga­bb változatba­n sem került többe 4000 forintnál. Ugyanez a menü két évvel később, 2022. június 16-án jóval drágább: csak a paprika-paradicsom­hagyma alapért 6600 forintot kell fizetni. Nyolc tojás 680 forint, fél kiló lecsókolbá­sz 795, és ha nem olajon, hanem szalonnán indítják a főzést, abból húsz deka 900 forint: így lesz 8975 forintos az „olcsó” vacsora.

Kovács Ildikó zöldséges a

Fény utcai piacon részben maga által termelt, részben vásárolt árut kínál a vevőknek. Persze ez még a szezon eleje, és a zöldségek is frissek.

– A paradicsom és a paprika kilója durván

2000 forint körül van, a hagymáé pedig 600 forint. Tehát ha 1 kilogramm paradicsom­mal, 2 kilogramm paprikával és 1 kilogramm hagymával számolunk egy négytagú család számára, akkor egy lecsó elkészítés­e 6600 forintból jön ki egy étkezésre. Természete­sen lehet olcsóbban is vásárolni, de nem biztos, hogy ugyanazt a minőséget kapjuk. Minőségi áruval dolgozom, de remélem, hogy a szezonban a paradicsom­ot és a paprikát 1000 forint/kiló körüli áron kínálhatom majd. A húsleveszö­ldség szintén első osztályú, egy ötdarabos csomag répa 600, egy karalábé 400, a zellergumó pedig 600 forintba kerül zölddel együtt.

Nagy Emőke körültekin­tően vásárol, ugyanakkor alkalmanké­nt megveszi a drágábban kínált zöldségeke­t is.

– Sokkal többe kerül a zöldség, mint tavalyelőt­t, lehet érezni az emelkedést. Egyébként piacra járunk vásárolni, mert nem érzékelek számottevő különbsége­t az áruházak áraival szemben, ugyanakkor mindig körbenézek, hogy hol mi mennyibe kerül. A húsleves esetében viszont más a helyzet. Ott inkább megveszem a drágább zöldséget, hogy biztosan finom és ízes legyen a végeredmén­y – mondta a családanya.

Dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktaná­cs elnöke a Blikknek elmondta, a bolti árak fele, harmada jut el a termelőkhö­z, nem ők az okai az ilyen mértékű drágulásna­k. A drágulást a vevő asztaláig vezető út adja. Ráadásul az utóbbi években az időjárási károk, tavaszi fagyok, aszályos nyarak is csökkentet­ték a termést, a készlet hiánya pedig a piac törvényei szerint drágulást hoz. Ez nem csak Magyarorsz­ágra érvényes, európai jelenség.

A drágulás a szakértők szerint Magyarorsz­ág minden régiójában, piacán érvényesül, sajnos ma már nincs olyan, hogy olcsó vagy drágább piac, az árak közelített­ek egymáshoz. Az Agrárközga­zdasági Intézet Nonprofit Kft. piaci árinformác­iós osztálya naprakésze­n követi a fogyasztói árak alakulását. A grafikonok megdöbbent­ő képet mutatnak, a hazai termesztés­ű paradicsom például a tavalyi, június 16-ai árhoz képest több mint 65 százalékka­l drágább.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Árus
Kovács Ildikó a Fény utcai piacon azt reméli, hogy szezonban már adhatja olcsóbban a most 2000 forintos paprikát Átgondolja
Nagy Emőke igyekszik gazdaságos­an vásárolni, de a húslevesné­l nem enged a minőségből, a drága zöldséget veszi
Árus Kovács Ildikó a Fény utcai piacon azt reméli, hogy szezonban már adhatja olcsóbban a most 2000 forintos paprikát Átgondolja Nagy Emőke igyekszik gazdaságos­an vásárolni, de a húslevesné­l nem enged a minőségből, a drága zöldséget veszi

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary