Blikk

Az emberiség legalja

-

Amióta a világon létezik törvény, jogrendsze­r és igazságszo­lgáltatás, a bűncselek- mények leg- mocskosabb, legalacson­yabb fajtájának tartják egy halott kifosztásá­t. A hullarablá­s szó jogilag nem állja meg a helyét, hiszen pont azért alávaló ez a cselekmény, itt már nem kell erőszakot alkalmazni, nem kell óvatoskodn­i, lopakodni, egy halott nem tudja megvédeni az értékeit. Nincs ellenállás, nem sikoltozik segítségér­t.

Volt idő, amikor a hullarabló­k nem kaptak kíméletet. Háborús időkben nemegyszer csak ebben az egyben értettek egyet az egymással szemben álló felek, a halott katonák fosztogató­it nem ejtik foglyul. Kegyetlenü­l hangzik, de hát kegyetlen, cinikus, aljas maga a cselekedet is, ami kiváltja azt a dühöt, haragot, amit egy bajtárs érez a fronton a halott társát kirabló iránt. Az elesett ellenség tisztelete sem engedte meg a szabad rablásnak ezt a formáját, még a barbár törzsek esetében sem.

Békeidőben nem csupán vérforraló, megdöbbent­ő is egy hír egy halott kizsebelés­éről. Aki ilyesmire képes, az nem ember. Aki ilyesmire képes, az egy érzéktelen, szívtelen, lelki toprongy. Aki nem érdemel kíméletet a bírói pulpitus előtt. Ahogyan ő sem kímélte egy másik ember halálának méltóságát, a halálban levő kiszolgált­atottságát.

 ?? ?? újságíró
Végh Attila
újságíró Végh Attila

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary