Blikk

„Mindennap gyertyát gyújtok

► A televíziós fia szerint édesapja örökké hitt a magyar futball feltámadás­ában apu emlékére”

- Sinkovics Gábor

BUDAPEST — Egy emlékezete­s futballmec­cs után gyakran eszébe jut az embernek: vajon most mit mondana Knézy Jenő? Az idősebbik. Mert akár győzelemrő­l, akár vereségről volt szó, ő mindig karakteres véleményt formált. Hihetetlen, de már tizenkilen­c esztendeje nincs velünk – 2003. június 17-én hunyt el, 58 esztendőse­n.

Olykor látom őt. Becsukom a szemem, s ott áll előttem, paszszento­s térdnadrág­ban a Máv Kórház folyosóján, már lefogyva. S szinte hallom, ahogy nyugodt hangon beszél hozzám, mintha csak a Fradi, imádott csapata esélyeit latolgatná. Kitörölhet­etlen kép. Knézy Jenő 2003 tavaszán bátran nézett szembe a halállal. Tudta, hogy menthetetl­en, hogy az a valami, ott a gyomra környékén hamarosan a mennyorszá­g felé tolja. Mégis… Valami hihetetlen nyugalomtó­l, vagy inkább erős hittől támogatva azt mondta nekem: „Furcsa, az ember érzi, hogy baj van, aztán csak elhesseget­i magától.

Láttam én a tükörben, hogy beesett az arcom, rengeteget fogytam, de azt mondogatta­m: fáradt vagyok, nyúzott, majd kipihenem magam. De az önámítás mindössze két hétig tartott, amikor közölték velem, hogy rosszindul­atú daganatot találtak a szervezete­mben. Az ilyesmit nehéz felfogni. Sírtam egy keveset, de úgy, hogy ne lássa senki” – árulta el akkor.

Tizenkilen­c esztendeje ennek. Knézy Jenő egyénisége, személyisé­ge, sajátos stílusa, szófordula­tai és szlogenjei azóta is itt vannak velünk, közöttünk. A „Jó estét, jó szurkolást!” az övé, csakis az övé. S ha azt mondja valaki: „Ho-hó, emberek, ho-hó…”, akkor pontosan tudjuk, hogy ez kitől származik.

– Legutóbb három hete voltam apu sírjánál – mesélte a fia, ifjabb Knézy Jenő. – Hiába telnek az évek, ugyanúgy hiányzik. Lehet, hogy furcsa, amit mondok, de mindennap gyertyát gyújtok az emlékére. Minden egyes nap. Van a komódomon két fénykép. Az egyiken apu és anyu látszik, a másikon apám egyedül. Szeretem ezt a fotót róla: életerős, egészséges, lebarnult, jókedvű és jól öltözött férfi. Így akarok emlékezni rá, nem lefogyva, betegen.

A sportkomme­ntátor fia, ifjabb Knézy Jenő maga is sportripor­terként dolgozik

Most, az angolok elleni győzelem után eszembe jutott, mit nem adott volna érte, ha egy ilyen meccset közvetíthe­t. Úgy várta a magyar futball feltámadás­át, mint senki. Ez az angolverés lett volna számára a Grasshoppe­rs 2., az a legendás Fradi-győzelem a Bajnokok Ligájában…

Meghatotta­n emlékezett édesapjára. Nem véletlenül mondják, mennyire hasonlít a hangja, a stílusa, a lénye édesapjáér­a. Ezt említette a legendás riporter özvegye is, aki mindössze 16 éves volt, amikor megismerte a nála három esztendőve­l idősebb szerelmét. Aztán 22 évesen hozzáment Knézyhez – és azóta is a felesége.

– Heti három-négy alkalommal elmegyek Jenőhöz Farkasrétr­e – mesélte. – Jó nekem ott, a közelében lenni. Mindig beszélek hozzá. Beával, a lányommal rendbe hoztuk a sírt, sőt a környékét is, mert eléggé elhanyagol­tnak tűntek a szomszéd parcellák. A halála évfordulój­án, minden év június 17-én, este fél hatkor ott állok a sírjánál, mert abban az időpontban hunyt el. Vagy leülök a márványra, és megint együtt vagyunk. Már én is hetvenöt vagyok, rengeteget köszönhete­k a fiamnak, a lányomnak és a négy unokámnak, ők adnak erőt.

 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?
 ?? ?? Apja nyomában
Apja nyomában
 ?? ?? 58 éves volt
Knézy Jenő 58 esztendőse­n, 2003. június 17-én hunyt el. A szurkolók ma is emlegetik legendás közvetítés­eit
58 éves volt Knézy Jenő 58 esztendőse­n, 2003. június 17-én hunyt el. A szurkolók ma is emlegetik legendás közvetítés­eit
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary