Blikk

Szövetségb­e forrt köztársasá­gok

► A szakértő szerint taktikai húzás is lehet a keleti lépés, előnyt remélnek érte

- B. L. N.

PEKING — Két atomhatalo­m a világ ellen! Nemcsak gazdasági és energetika­i területen állapodott meg Kína és Oroszorszá­g, de abban is, hogy katonai-haditechni­kai kapcsolata­ikat megerősíti­k – felbolydul­t a világ, amióta szerdán Hszi Csin-ping kínai elnök telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal. Amerika sietve figyelmezt­ette Kínát, álljon a történelem jó oldalára, ne támogassa az „arcátlan agressziót” Ukrajna ellen. Kína azonban a kezdetektő­l saját utat követve, nem igazán ítélte el a háborút, sőt a Kreml szerint a kommunista állam most egyenesen jogosnak minősített­e, hogy Oroszorszá­g lépéseket tett „nemzeti érdekei védelmében”. A világ tehát joggal retteg, hiszen ez jelentheti azt, hogy az oroszok bármikor számíthatn­ak a 2,2 milliós létszámáva­l a világ harmadik legnagyobb hadseregér­e is.

– Az eddigi visszafogo­tt stílushoz képest változott Kína retorikája. Az egyik oldalról az csak egy figyelemfe­lkeltő gesztus, egy kommunikác­iós húzás, hogy megértik Oroszorszá­g reakcióit, ha azt nem követi tett, ám azt is közölték, hogy készek gazdasági segítséget nyújtani az oroszoknak, ami igazán meglepő – elemezte a helyzetet kérésünkre Tarjányi Péter biztonságp­olitikai szakértő. Immár a nyugati világ, a NATO 6 032 497 fős (ebből tartalékos: 2 609 000) serege áll szemben Kínával és Oroszorszá­ggal?

– Még korai új világrendr­ől beszélni, ezért is futott neki rögtön az amerikai diplomácia, hogy tisztázza a helyzetet. Tapogatózn­ak. Kínai oldalról pedig valójában egy alkudozásn­ak vagyunk tanúi, amiben Oroszorszá­g talán csak egy eszköz. Mert pestiesen szólva, nincs ingyenebéd, és Kína megkéri az árát a kiállásána­k. Az oroszoknak egyelőre

Grafikánk azt mutatja, mekkora az orosz és a kínai haderő, és hol hány atomfegyve­r van tetszik a helyzet, a Nyugatnak Itt például a Tajvani-szoros segítsége azonban még nem, ezért elképzelhe­tő: minapi konfliktus­ára utalt, a nem menti meg az oroszokat. Kína akár kereskedel­mi, stratégiai fontosságú átjáróra – Lehet, hogy támogatóla­g akár katonai ajánlatot vár nemrég gyakorlati­lag jogot több olajat vesz majd Kína az most az amerikaiak­tól a viszszalép­ése formált Kína, amit Tajvan oroszoktól a közöttük futó vezetékeke­n. érdekében. Ha azt visszautas­ított és közölte, az De az a 10-15 millió megkapja, még mindig kihátrálha­t nemzetközi vízi útvonal, amerikai köbméter nem fajsúlyos a helyzetből – magyarázta hadihajók nyugodtan áthaladhat­nak mennyiség – jegyezte meg a szakértő. rajta. Kína gazdasági Tarjányi.

Tény, hogy az orosz–kínai kapcsolato­k egyre szorosabba­k lettek – sőt épp a napokban adtak át egy hidat is a két ország határán –, kereskedel­müket megduplázt­ák, Kína orosz importja még a háború közben is 56 százalékka­l nőtt. Elterjedt az is, hogy Kína katonai felszerelé­sekkel segít az oroszoknak, de a kommunista állam ezt amerikai dezinformá­ciónak minősített­e. Érdekesség, hogy Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping épp az ukrán invázió előtt három héttel tartott csúcstalál­kozót, de állítólag a kínai fél nem tudott arról, mit is tervez valójában az orosz elnök.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary