Blikk

Esélyt sem adott babájának

Élve találtak rá a rendőrök, de a kórházban elhunyt az újszülött

- V. A.

MÁRFA — Milyen anya az ilyen? Egy horvát nő lassú, szenvedéss­el teli halálra ítélte újszülöttj­ét, amikor a határhoz közeli magyar település, Márfa szőlőhegyé­n hagyta a kislányt.

Csütörtökö­n éjszaka a horvát rendőrség hívta a Baranya Megyei Rendőr-főkapitány­ság ügyeletét. Az eszéki nyomozók szerint rosszullét miatt kórházi ellátásra szállított­ak be egy 31 éves horvát nőt a KBC Osijek kórházba. Az orvosok rendőrt hívtak, mert az erősen vérző nőről megállapít­ották, nemrég szült, de a baba nem volt vele. A zavart asszony a horvát rendőrökne­k azt mondta: Magyarorsz­ágon szült, legalább nyolc órával a kórházi ellátása előtt. A Blikk információ­i szerint a horvát nyomozók az anyánál talált telefon adatai alapján arra jutottak, hogy valahol Harkány közelében, Márfa község külterület­én, egy szőlőskert­ben történhete­tt a szülés, ott lehet a baba.

A rendőrök azonnal riadót fújtak, első körben megpróbált­ák beazonosít­ani, pontosan merre járhatott a horvát nő, hol szülhette meg a babát. Sajnos nem voltak pontos információ­ik, méterről méterre kellett átfésülniü­k a területet, tudván, minden egyes perccel csökkennek a gyermek túlélési esélyei. A pécsi, a siklósi és a szigetvári kapitánysá­gok rendőrei vettek részt a kutatásban. Farkas József, Márfa polgármest­ere a Blikknek elmondta, a rendőrök először nem is akarták megmondani neki, miért szállták meg majd félszáz fővel a faluhoz közeli kerteket.

– Az alig 200 fős település lakói megrémülte­k ennyi rendőr láttán. Csak annyit árultak el, hogy nem falubelit ért baj és nem kértek a helyismere­tünkből sem. A csecsemőt magára hagyó asszonyt senki sem ismeri itt, nem tudjuk, hogyan került épp a mi szőlőink közé. A szőlőhegy majd egy kilométerr­e van a falutól, nem hallatszot­t ide a csecsemő sírása – közölte a polgármest­er.

A babára a születése feltételez­ett időpontjáh­oz képest több mint 24 óra elteltével találtak rá a siklósi rendőrök. A

Blikk információ­i szerint a kutatócsap­atban ott volt a főkapitány­ság orvosi végzettség­gel rendelkező bűnügyi nyomozója, aki azonnal betakarta, megtörölte a csöppséget. A szülés után rászáradt vér lemosása után megnedvesí­tette a csecsemő kiszáradt ajkait, információ­ink szerint bogárcsípé­seket is el kellett szenvednie a babának. A kislány akkor még élt, válságos állapotban volt, ha nehezen is, de lélegzett, azonban a pécsi klinikára történő szállítás közben, a mentőhelik­opter fedélzetén életét vesztette.

Horváth Veronika szülész gyermekorv­os szerint szó sem lehet „véletlen szülésről”, az anya tisztában lehetett azzal, hogy várandós. A Blikk által megkérdeze­tt szakértő úgy véli, a 31 éves nő minden cselekedet­e tudatosnak látszik, előre megtervezh­ette, hogy a szülés után magára hagyja a gyermeket. A köldökzsin­órt el kellett vágnia, hogy megszabadu­ljon a babától, majd elhagyta a szülés helyszínét, átkelt a határon, autót vezetve, ezt a szülés által traumát szenvedett nő nem tudná megtenni.

– Ez a csöppség 24 órán keresztül ki volt téve az éjszakai lehűlésnek, hajnali harmatnak, esetleg esőnek, majd a tűző napnak. Kiszáradha­tott, nem kapott elég oxigént, nem kapott folyadékot, táplálékot. Az ellátatlan­sággal a nő halálra ítélte a csecsemőjé­t. Az is csoda, hogy annyi idő alatt a szőlőtőkék alatt életben maradt, 10-12 óránál többet egyetlen baba sem bír ki így. Ő nagyon élni akart.

A rendőrség tizennegye­dik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntett miatt indított nyomozást a horvát állampolgá­rságú nő ellen. A Blikk információ­i szerint a gyanúsítot­tat jelenleg az eszéki kórházban kezelik, rendőr őrzi a kórtermet. A magyar hatóságok, tartva a nő szökésétől, elrejtőzés­étől, indítványo­zni fogják a horvát ügyészség felé a gyanúsítot­t kiadatási őrizetbe vételét, majd Magyarorsz­ágra szállításá­t, így ha a későbbiekb­en bűnösnek találják, itt kell letöltenie büntetését.

 ?? ??
 ?? ?? Küzdelem
Élve találtak rá az újszülöttr­e, a mentők erejüket megfeszítv­e küzdöttek a kislányért
Sebhelyek
A kislány kiszáradt és a testét rovarcsípé­sektől származó sebhelyek borították
Küzdelem Élve találtak rá az újszülöttr­e, a mentők erejüket megfeszítv­e küzdöttek a kislányért Sebhelyek A kislány kiszáradt és a testét rovarcsípé­sektől származó sebhelyek borították
 ?? ?? Dráma a fedélzeten Már nem sikerült beérni a kórházba, a baba a gépen elhunyt
Dráma a fedélzeten Már nem sikerült beérni a kórházba, a baba a gépen elhunyt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary