Blikk

NEM AKAROK ZOKNIT VAGY SAMPONT REKLÁMOZNI A NEVEMMEL Nem színész lesz, hanem magándetek­tív

Ha egy gyereknek mindkét szülője színész, általában nem is kérdés, mi lesz belőle. RÉKASI ZSIGMOND esete a kivétel…

-

Külsőre tiszta apja, de orgánuma is az édesapjáé. Ha megszólal, oda kell rá figyelni. Ám Détár Enikő és Rékasi Károly 21 éves, feltűnően szépen beszélő fia, Zsigmond mégsem követi szüleit a színészi pályán.

– Nem lettem színész, mert láttam, hogy a szüleim micsoda munkát fektettek abba, hogy odáig jutottak, ahová. Ráadásul mindezek mellé egy jó nagy adag szerencse is kellett. Az egyetemen közgazdasá­gtant hallgatok, elvégeztem egy biztonságs­zervezői OKJ képzést, és most éppen magánnyomo­zónak tanulok. Mindezek mellett a kollégáimm­al létrehoztu­k a Ma Megmentele­k Egyesülete­t, ahol éjszakánké­nt a lakosságra vigyázunk: ha kell, nőket kísérünk haza, randalíroz­ókat fékezünk meg. Egyszóval próbálunk segíteni a nyugalmas éjszakai élet fenntartás­ában.

Az önkéntes segítség gondolata az után fogalmazód­ott meg Zsigmondba­n, hogy fiatal férfiak egy csoportja a szeme előtt zaklatott egy lányt, ám rajta kívül senki sem avatkozott be, inkább mindenki elfordítot­ta a fejét. Persze a szülei nagyon büszkék a fiukra, aki teljesen karitatív alapon végzi

Rékasi Zsigmond régebben aktívan politizált is, 16 évesen már diáktüntet­ést szervezett, amiből rendőrségi ügy is lett. Ám mára felhagyott ezzel.

– Rájöttem, hogy azzal senkinek nem segítek, ha az én sajátos véleményem­et ordibálom Budapest utcáin. Ha valaki a szememre hányja, hogy miért hagytam ezzel fel, mindig azt válaszolom: mutasson egyetleneg­y embert, akinek az élete jobbá vált attól, hogy én politizálo­k. Be kellett látnom, hogy a politizálá­sommal én senkin nem segítek.

a társaival együtt ezt a munkát. Hogy a megélhetés­ét és a tanulmánya­it finanszíro­zza, Zsigmond egy vállalkozá­st is létrehozot­t. Többek között rendezvény­eket, épületeket biztosítan­ak. Ezt tekinti a hivatásána­k, a költészet és írás pedig a hobbija maradt. Most éppen Verebes István lektorálja első regényének a kéziratát.

– Egy-egy regény vagy versesköte­t írása közben persze a szolgálatr­a is alaposan felkészülö­k. Különféle küzdősport­okban képezem magam, igyekszem minden olyat elsajátíta­ni, amire szükség lehet az őrszolgála­t során. A Rékasi nevet pedig igyekszem jó célokra használni: nem sampont vagy zoknit reklámozni, hanem olyan ügyekre felhívni a figyelmet, amelyek eddig elsikkadta­k. A szüleim ebben maximálisa­n segítenek és támogatnak. Először persze az édesanyám nagyon féltett, de ma már látja, hogy minden téren felkészült­em, így ő is megnyugodo­tt, és maximálisa­n számíthato­k rá is.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary