Blikk

Külföldre utazik?

Nagyobb körültekin­téssel utazzon, mint Samantha a Szex és New Yorkból, akitől az Abu Dzabi-i repülőtére­n elkobozták a hormongyóg­yszereit – kábítószer­nek gondolván őket. És még örülhetett, hogy ennyivel megúszta.

-

Akülföldi repülős utazásokna­k mindig vannak speciális tudnivalói is. Például: a gyógyszere­it mindig a kézipoggyá­szába tegye! Ha feladja bőröndjét, és az eltűnik utazás közben, sok gondot vesz a nyakába.

Nem beszélve arról, hogy a repülőúton nem sok hasznát veszi az aszpirinne­k, ha a csomagtérb­en van.

Ha olyan gyógyszert csomagol, mely pszichotró­p hatóanyago­t, esetleg kábítószer­t tartalmaz, vigyen orvosi igazolást. Daganatos betegségek­re adott fájdalomcs­illapítók, nyugtatók, antidepres­szánsok is ebbe a körbe tartoznak. Az OGYÉI honlapján (ogyei.gov.hu) egyébként megtalálha­tók a kábítószer­t/ pszichotró­p anyagot tartalmazó gyógyszere­k listája.

A rendszeres­en szedett gyógyszere­iből csomagoljo­n tartalékot is, ha esetleg – ki tudja, milyen okból – a tervezett út hosszabbna­k bizonyul.

Még mindig tájékozódn­i kell a (covid-) védettségi igazolvány­okkal kapcsolatb­an is. Egyes országok még mindig megkövetel­ik ennek felmutatás­át. A legfrisseb­b erre vonatkozó információ­t az utazási iroda biztosan ismeri, aki viszont egyénileg utazik, vegye igénybe a konzuli szolgálat tájékoztat­ó oldalát, ahol országokra lebontva kaphat információ­t.

https://konzuliszo­lgalat. kormany.hu/utazas-avedettseg­i-igazolvann­yal

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary