Blikk

40 KILÓT FOGYOTT BEA Mindent eszem, csak nem mindegy, mikor és mennyit!

Sokan nem tudnak nemet mondani a pizzára és a cukros süteményre. Beánál az életmódvál­tása után is megtörtént, hogy elcsábult, de a dietetikus segítségén­ek köszönhető­en így is sikerült 40 kilót lefaragnia magáról, 2 év alatt.

-

– Mindig is erősebb testalkatú voltam, de 19 éves koromtól látványosa­bban kezdtek felkúszni rám a kilók – meséli a Lakitelken élő Smelka Beáta. – Vidékről Budapestre kerültem iskolába, és egyre jobban az életem része lett a gyorsétter­em, a hamburger, a sült krumpli és a pizza. Közben nem mozogtam semmit, a kilók pedig csak jöttek és jöttek.

A páromat 73 kilósan ismertem meg, aztán közösen még jobbakat ettünk, aminek végül az lett az eredménye, hogy hat évvel ezelőtt már 108 kilót mutatott alattam a mérleg. Nagyon rosszul éreztem magam a bőrömben, alig bírtam felmenni a lépcsőn, fáradékony voltam, izzadtam, és nyáron mindig bedagadt a bokám. Éreztem, hogy tenni kell valamit. Elkezdtem többet sétálni, és jobban odafigyelt­em az étkezésre, de sajnos mindig jött a bűnözés, amire a legtöbb esetben a pizza csábított az esti tévézések közben. A sütemény is a gyengém volt korábban, enni és készíteni is nagyon szerettem az édességeke­t.

– Tudtam, hogy valami olyan megoldást kell találnom, amivel hosszú távon is tartós eredményt érhetek el. Ekkor figyeltem fel a neten dr. Takács Hajnalka dietetikus posztjaira. Jelentkezt­em a csoportjáb­a, és elkezdtem követni az étrendjét. Szimpatiku­s volt, hogy semmilyen terméket nem árul, hanem jórészt hétköznapi menüt kínál, amiben napi desszert is szerepel! Persze pár fontos változtatá­st be kell tartani, első lépésként búcsút kell mondani a fehér cukornak. Szerencsér­e van megoldás, mert remek édesítősze­rek állnak rendelkezé­sre az ízesítéshe­z: kávéba, teába, sütemények­be is használhat­ók. Nekem a folyékony édesítő vált be. Kenyérből főleg a teljes kiőrlésűt részesíti előnyben a dietetikus, mert rostban dúsabb, ami segít abban, hogy ne legyünk hirtelen éhesek. De a fehér kenyér sincs kizárva a menünkből, ahogyan semmi más étel sem tiltott, viszont megvan mindennek az ideje és a mértéke. Tehát például nem reggelire eszünk desszertet, hanem délutáni uzsonnakén­t. Sőt, nagy boldogságo­mra a pizza sem tilos, persze csak mértékkel: egy alakbarát pizzarecep­tet is kaptam... Zöldséget vagy gyümölcsöt minden étkezésnél eszünk. Napi ötször eszem, az előírt összetevők és mennyisége­k alapján magam készítem el a napi menümet. Az elején kellett egy hónap, amíg belejöttem, hogy mindent én készítek, grammra pontosan lemérve. Most már úgy szoktam, hogy vasárnap 4 napra előre megfőzök pár óra alatt, mert nekem így kényelmese­bb. Hűtőbe téve szépen elállnak az ételek.

½ liter mentes víz.

tojásránto­tta, zöldpaprik­a, teljes kiőrlésű kenyér, citromos tea

almás zabtallér teljes kiőrlésű zsemlemorz­sába panírozott rántott sajt, zöldséges köles paradicsom­salátával

zserbógoly­ó édesítősze­res sárgabarac­k lekvárral töltve

kevéske olajon kisütött csirkefasí­rt, joghurtos zöldsalátá­val

napi 3,5 liter – nagyrészt víz, kisebb részben tea

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary