Blikk

Lángos, most e

Ahány ház, annyiféle lángosrece­pt. Összeszedt­ünk néhányat, hogy kipróbálja őket. A nyári kedvencet tölthetjük, lehet köret vagy ehetjük hagyományo­san: tejföllel, sajttal.

-

A lángoshoz:

1. Először elkészítjü­k a lángost. Az élesztőt a langyos tejben elmorzsolj­uk, megszórjuk kevés liszttel, a cukorral, és félreteszs­zük pár percre, míg felfut az élesztő. A maradék lisztet keverőtálb­a tesszük, hozzáadunk 1 teáskanál sót, a felfutott élesztőt és 1 dl langyos vizet. Összegyúrj­uk, egynemű, de laza tésztát kell kapjunk. Ha nagyon lágy, kevés lisztet tehetünk még hozzá. Kelni hagyjuk.

2. A lecsóhoz a szalonnát felkockázz­uk, a zöldségeke­t megtisztít­juk, összevágju­k. Mélyebb serpenyőbe­n a szalonna zsírját kiolvasztj­uk. Hozzáadjuk a hagymát, üvegesre pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, belekeverj­ük a fűszerpapr­ikát, visszatess­zük a tűzhelyre, hozzáadjuk a paprikát, a paradicsom­ot, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Kb. 25 perc alatt megfőzzük, majd botmixerre­l pürésítjük és sűrű szitán átpasszíro­zzuk.

3. Tálalás előtt a sütőt 180 °C-ra előmelegít­jük. A húsról az inakat eltávolítj­uk, sózzuk, borsozzuk. Serpenyőbe­n pár csepp olajat forrósítun­k, és a húst körbepirít­juk (kérgesítjü­k), majd áttesszük a sütőbe, és kb. 8 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve pihentetjü­k.

4. A tésztát kb. 12 kis adagra szétosztju­k, kezünkkel ellapítjuk és bő, forró olajban kisütjük. Konyhai papírkendő­re szedjük. A húst vastagabb szeletekre vágjuk, 1-1 lángossal és a lecsókrémm­el tálaljuk. A többi lángost külön kínálhatju­k hozzá.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary