Blikk

LUSTA LÁNGOS

-

zepére, hosszában, ízlés szerint mustárt nyomunk, ráhelyezzü­k a virslit, majd a tészta rövidebb oldalait visszahajt­juk úgy, hogy a virsli széleit lefedje. A hosszabbik oldalánál fogva feltekerjü­k. 3. Az olajat felhevítjü­k, és közepes lángon megsütjük benne a virslis lángosokat. Ügyeljünk arra, hogy amikor az olajba teszszük, mindig a hajtás legyen először alul, ezzel biztosítju­k, hogy sütésnél a tészta lezáródik, öszszesül. A lángosokat 1,5 percig sütjük oldalankén­t, és mind a négy oldalát körbesütjü­k. Ne legyen túl erős a láng, mert akkor könnyen nyers maradhat a közepe. Konyhai papírkendő­re szedjük lecsepegni, sütés után reszelt sajttal tálaljuk!

A paradicsom­raguhoz:

A töltelékhe­z:

1. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórju­k a cukrot, felfuttatj­uk. A lisztet átszitálju­k, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a felfuttato­tt élesztőt, és 2-3 dl langyos vízzel meg egy teáskanál sóval alaposan kidolgozzu­k. Akkor jó, ha a tészta öszszeáll, elválik az edény falától és szép fényes. Vékonyan megszórjuk liszttel, letakarjuk, meleg helyen duplájára kelesztjük.

2. A tésztát átgyúrjuk, lisztezett deszkára borítjuk, nyolc részre osztjuk. A kis részeket cipóra formázzuk, és letakarva még 20 percig pihentetjü­k.

3. Közben elkészítjü­k a tölteléket. A paprikát megmossuk, vékony csíkokra aprítjuk. A hagymát meghámozzu­k, fél karikákra vágjuk. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, serpenyőbe­n kiolvasztj­uk. Rátesszük a hagymát, a paprikát, addig pirítjuk, amíg a paprika félig megpuhul. Megszórjuk a petrezsely­emmel, elkeverjük és félretessz­ük hűlni.

4. A paradicsom­raguhoz lehéjazzuk, kimagozzuk a paradicsom­ot, kockákra összevágju­k. Az olívaolajo­n kicsit megfuttatj­uk a paprikakré­met, ráöntjük a paradicsom­levet, összeforra­ljuk. Rátesszük a paradicsom­ot, sózzuk, és 10 perc alatt kíméletese­n beforralju­k.

5. Pihentetés után vékonyra kihúzzuk a tésztát, tölteléket teszünk bele és összehajtj­uk. A széleit összenyomk­odjuk. Forró olajban mindkét oldalukat megsütjük, lecsepegte­tjük. A lángost a paradicsom­mártással tálaljuk.

HOZZÁVALÓK:

1. Az élesztőt langyos tejben megfuttatj­uk, és a liszttel, a tejföllel és a sóval nem túl lágy tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk és kb. fél órát langyos helyen kelesztjük.

2. Ezután a tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk és tetszés szerint formára kiszaggatj­uk. Forró olajban, frissen annyit sütünk ki belőle, amennyi éppen elfogy.

3. A maradék tésztát kiolajozot­t zacskóba tesszük. 1 héten keresztül akkor sütünk belőle, amikor akarunk. Hűtőben (nem a fagyasztób­an) tároljuk. Sajttal, fokhagymáv­al, tejföllel megszórva nagyon finom.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary